Sanominen muuttuu vihapuheeksi silloin, kun se pyrkii mitätöimään toisen ihmisen ihmisarvon, leimaamaan, stereotypisoimaan ja vaientamaan. Puhe on teon siemen, siksi vihapuheet on otettava vakavasti eikä niitä saa hyväksyä.
Vihapuhe ei tuota ratkaisua - se vain syventää juopaa ja rajoittaa moniäänistä, demokraattista keskustelua. Suomessa vihapuhe rajoittaa erityisesti naisten, tyttöjen ja vähemmistöjen oikeutta osallistua julkiseen keskusteluun.
Vihapuhe rajoittaa kohteensa oikeutta tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään.
Vihapuhe kohdistuu usein henkilöihin, jotka nähdään jonkin tietyn ryhmän julkisina puolestapuhujina tai auttajina. Vihapuhe voi muuttua väkivallaksi, mutta kaikki vihapuhe ei ole välttämättä edes sävyltään aggressiivista, vaan hyvin rauhallisesti argumentoitua.
Sananvapaus on yksi yhteiskuntamme keskeisimmistä perusoikeuksista. Siihen liittyy poliittisen mielipiteen ilmaisun vapaus. Sanomisenvapauteen liittyy aina myös vastuu sanoista. Eikä toisen vapaus saa olla toisen oikeuksia loukkaavaa.
+++
Miltä tuntuisi, jos kotimaakuntasi kaikki isot mainostaulut olisi ostettu isolla rahalla ja niissä käytäisiin kampanjaa sinua vastaan? Jos tauluissa olisi kuvasi ja epäasiallisesti sinuun liitetty kuva? Jos alla lukisi, että pysäytä tämä henkilö! Jos kaiken tämän päälle kotisi ympärillä olisi viikottain mielenosoittajia jakamassa mainoksia sinua vastaan? Poliisi vastaisi apua pyytäessäsi, että kyse on sananvapaudesta.
Näin kävi kollegalleni Britanniassa. Googlaa Stop Stella, jos haluat nähdä miten häikäilemättömiä ovat usalaiset abortinvastustajajärjestöt. Nuori fiksu poliitikko on liitetty kuvaan, jossa on yhtä vanha sikiö kuin hänen vatsassaan kasvava pienokainen. Stellaa syytetään hurskastelusta. Hän ei saisi synnyttää, koska kannattaa aborttia.
Stella Cearsy on yhtä vanha kuin Britanniassa joku vuosi sitten murhattu Jo Cox. Hänet murhasi 52-vuotias äärioikeistolaisiin ryhmiin yhteyksissä ollut mies kesäkuussa 2016 juuri ennen kampanjatilaisuutta. Olin Britannian lähetystössä järjestetyssä koskettavassa pienessä muistitilaisuudessa. Tilaisuus jäi mieleen ja palasi mieleen, kun Stella kertoi tapahtuneesta.
Vihapuhe on yksi niistä asioista, jotka YK:n ihmisoikeusneuvoston. määräaikaistarkastelussa määriteltiin Suomen suurimmiksi ihmisoikeusongelmiksi.
Oikeusministeriön vuoden 2016 selvityksen mukaan vihapuhe vaikuttaa sen kohteiden turvallisuuden tunteeseen, psyykkiseen terveyteen ja viranomaisluottamukseen ja saa vihapuheen kohteena olevat välttelemään tietyillä paikoilla liikkumista.
Kyse ei ole pikkuasiasta. Nuoriin politiikassa mukana oleviin naisiin ja muihin poliitikkoihin kohdistuva vihapuhe rapauttaa demokratiaa. Tavallisiin ihmisiin kohdistuva vihapuhe loukkaa ihmisen vapautta ja ihmisarvoa. #StopStella -kampanjoinnin sijaan tarvitaan voimakkaita #Stopvihapuhe -toimia.
Uuden tutkimuksen mukaan vihapuhetta kokeneet kertovat sen vaikuttaneen toimintaansa melko vahvasti. Yli 40 prosenttia kertoo, että halu osallistua julkiseen keskusteluun vähentyi. Usea kertoi jättäneensä tai jättävänsä politiikan vihapuheen seurauksena tai harkitsevansa sitä.
Lisäksi vihapuhe vaikuttaa niihin, jotka eivät ole sen kohteena. Tulokset kertovat, että suvaitsemattomuuteen pohjaava häirintä vaikuttaa siihen, ketkä osallistuvat julkiseen keskusteluun ja hakevat luottamustehtäviin Suomessa.