Tarja Filatov: Eduskunnan työtavat murenevat

Enpä olisi uskonut kokevani päivää, jolloin joudun jättämään eriävän mielipiteen eduskunnan puhemiesneuvoston esitykseen siitä, mihin valiokuntaan hallituksen lakiesityksiä lähetetään. Tänään sekin tuli koettua.

Yleensä puhemies varjelee sitä, että eduskunnassa toimitaan säällisesti ja asiallisesti. Olen ollut varapuhemiehenä kolmen puhemiehen aikana ja lisäksi puhemiesneuvostossa kaksi eduskuntakautta valiokunnan puheenjohtajana. Tänään pelattiin likaista peliä.

Valiokuntien työnjako on kirjattu valiokuntaoppaaseen ja se sanoo selvästi, että 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimialaan kuuluvat:

• sosiaali- ja terveydenhuolto ja sen rahoitus,

• ympäristöterveydenhuolto,

• perhe-etuudet,

• sosiaalivakuutus sosiaalivakuutusmaksut mukaan luettuina,

• eläkelainsäädäntö,

• toimeentuloturva opintososiaalisia etuuksia lukuun ottamatta,

• Kansaneläkelaitos ja sen valtuutettujen toimintakertomus,

• Lapsiasiavaltuutetun kertomus lapsen edun ja oikeuksien toteutumisesta ja

• Vanhusasiavaltuutetun kertomus ikääntyneiden asemasta ja oikeuksien

toteutumisesta.

Tänään perussuomalaiset esittivät kokoomuksen kannattamana, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalle selvästi kuuluvat asiat lähetetäänkin hallinto- ja talousvaliokuntaan. Puhemies äänestytti asiasta. Yleensä puhemiesneuvostossa on haettu konsensusta ja pyritty yhdessä varjelemaan eduskunnan työtapoja, valiokuntien työnjakoa sekä hallituksen ja opposition työskentelymahdollisuuksia. Molempien. Parlamentarismia kunnioittaen.

Terveydenhuoltolakia  HE 149/2024 koskevan muutoksen mietintövaliokunnaksi päätettiin esittää hallintovaliokuntaa. Sama koskee alkoholilain HE 173/2024 muutosta, jonka mietintövaliokunnaksi päätettiin esittää talousvaliokuntaa. Molemmissa esityksissä virkamiesten pohjaesitys oli sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Alkoholilakiesityksen ja sairaalaverkkoesityksen osalta kyse olisi valiokuntien toimivallanjaon murtamisesta. Alkoholilailla on ja vakiintunut käytäntö siitä, että se kuuluu sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, koska alkoholimonopolin olemassaolon perusteet ovat kansanterveydelliset ja siten sosiaali- ja terveyspoliittiset. 

Sairaalaverkko taas on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ydintä ja terveydenhuoltolaki on sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskeistä substanssia.

Joskus aiemminkin on pohdittu mietintövaliokunnan kotipesää, mutta kyseessä on aina ollut tapaukset, jotka ovat olleet aidosti rajatapauksia siten. Mutta nyt ei liikuta valiokuntien työnjaon raja-alueilla, vaan sosiaali- ja terveyspolitiikan ytimessä.

Eduskunta voi poiketa tehtävän jaosta työtehtävien tasaamiseksi valiokuntien välillä. Esityksen poikkeuksellisesta valiokuntakäsittelystä tulee tulla substanssivaliokunnalta itseltään ja sen esityksestä. Poikkeuksia ei yleensä ole tehty, vaan on etsitty lisäaikaa valiokunnan työskentelylle. 

Nyt tehty päätös vaikeuttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan aikatauluja sekä lisää työtaakkaa, koska lausuntovaliokuntana sen käytössä oleva aika lyhenee verrattuna mietintövaliokuntaan, joten se ei täytä työtaakkaan liittyvää harkintamahdollisuutta.

Päätös erittäin poikkeuksellinen eikä sen kohdalla voi välttyä ajatukselta, että esimerkiksi alkoholilaissa ennakoidaan valiokunnan jäsenten poliittisia kantoja. 

Toivon ja uskon, että eduskuntasali äänestäessään valiokuntaan lähettämisessä ei uhraa sosiaali- ja terveyspolitiikkaa pelkästään elinkeinopolitiikaksi tai hallintopolitiikaksi. Puhumattakaan kahden puolueen pelinappulaksi.

Tarja Filatov: Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen on iso riski

Mieli tekee hiukopalaa pitkän työpäivän jälkeen. Tartun kännykkään ja tilaan curryn kotiinkuljetuksella – näppärää ja helppoa eikä tarvitse poistua kotoa. Hetken mietin, olisiko salaatti ollut terveellisempi vaihtoehto, mutta kun kuuma, tuoksuva ruoka saapuu kotiovelle, omatunnon kolkutus unohtuu nopeasti. Lämmin ruoka kotiinkuljetuksella on arjen luksusta, mitä jos yhtä helposti voisi tilata myös alkoholia? 

Minusta henkilökohtaisesti olisi kivaa tilata jouluglögin terästykset suoraan kotiin. Helppoa. Vaivatonta. Silti vastustan alkoholin ”Woltvapautusta”, koska sen inhimillinen hinta on kova. Uskallan väittää, että myös taloudellinen hinta tulee olemaan korkea. 

Olisi viisasta leikkausten rinnalla etsiä keinoja, joilla arvioidaan politiikkaa siitä näkökulmasta, mitkä uudistukset lisäävät julkisia tai inhimillisiä kustannuksia.

Meidän aikuisten vastuulla on tehdä kaikkemme, jotta lapsilla on mahdollisimman hyvä kasvuympäristö. 

Alkoholilakiin on esitetty muutoksia, jotka mahdollistaisivat alkoholijuomien verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen. Pian alkoholijuomia voisi tilata kotiin yhtä helposti kuin illallisen. Alkoholi ei kuitenkaan ole mikä tahansa kulutustuote. Sen vaarat ovat erityisen vakavia perheissä, joissa lapset tarvitsevat turvallisen ympäristön kasvaa.

Alkoholin saatavuuden helpottaminen johtaa alkoholinkäytön kasvuun ja pahentaa entisestään lapsiperheisiin kohdistuvia haittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Juomatapatutkimuksen mukaan alkoholi on vaikuttanut negatiivisesti noin 140 000 suomalaisen perhe-elämään.

Suomessa on arviolta 89 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla vanhemmilla on vakava päihdeongelma jossain vaiheessa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä. Näistä lapsista ainakin 42 000 elää perheissä, joissa ongelmat ovat tällä hetkellä ajankohtaisia. Näille lapsille alkoholin kotiinkuljetus olisi erityisen tuhoisaa. Alkoholiriippuvuudesta kärsiville vanhemmille juomien tilaaminen kotiin madaltaisi kynnystä jatkaa tauotonta juomista.

Lastensuojelun kuormitus on jo nyt vakavalla tasolla: vuonna 2023 lastensuojeluilmoitus tehtiin peräti 110 269 lapsesta. Kasvua edellisestä vuodesta oli huimat 11 prosenttia. Alkoholin väärinkäyttö on merkittävä syy perheväkivaltaan ja lasten huostaanottoihin. Vuonna 2023 kodin ulkopuolelle sijoitettiin 17 300 lasta, joista 4 873 kiireellisesti. Nämä luvut heijastavat sitä, kuinka vakavat vaikutukset vanhempien alkoholin väärinkäytöllä on lasten elämään.

Vaikka alkoholin kotiinkuljetus voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta arjen kiireissä, sen vaikutukset ulottuvat paljon syvemmälle kuin yksittäisen kuluttajan mukavuuteen. Maailman terveysjärjestö WHO korostaa, että alkoholin saatavuuden rajoittaminen on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää alkoholihaittoja yhteiskunnassa. Tutkimusten mukaan ikärajavalvonta pettää maissa, joissa kotiinkuljetus on sallittu, ja se altistaa erityisesti nuoria riskikäytölle.

THL:n vuonna 2024 julkaisema tutkimus osoittaa, että suurin osa kansalaisista on tyytyväisiä nykyisiin alkoholipoliittisiin rajoituksiin. Vain 26 prosenttia vastaajista toivoo rajoitusten löysentämistä, kun taas 57 prosenttia pitää nykytilaa sopivana. Viinit ruokakauppoihin haluavien osuus on laskenut. Tällä hetkellä vain 44 prosenttia suomalaisista kannattaa ajatusta viinien myymisestä ruokakaupoissa. Väkevien myyntiä tukee vain 10 prosenttia.

Lapsiperheiden hyvinvoinnin ja lasten turvallisuuden tulisi olla etusijalla päätöksenteossa, Yhteiskunnan tehtävänä on suojella lapsia. Alkoholin kotiinkuljetusten salliminen olisi askel väärään suuntaan. Kyse ei ole pienestä askeleesta kohti eurooppalaista alkoholipolitiikkaa, vaan isosta riskistä.

Tarja Filatov: Miesvaltaiset vientialat tarvitsevat julkisen sektorin naisvaltaisia aloja

Vientimallia perustellaan sillä, että se huolehtii  kansantaloudesta ja kilpailukyvystä. Kyllä, mutta ei yksin. Vienti ei vedä ilman julkisen sektorin naisvaltaisten hoiva- ja koulutusalojen panostusta. 

Julkinen sektori ja vientialat ovat syvässä keskinäisriippuvuudessa. Vaikkapa it-alan osaaja voi paremmin keskittyä työhönsä, kun tietää, että hänen lapsensa ovat laadukkaassa päivähoidossa ja vanhemmat turvallisessa hoivassa.

Nyt tätä turvaa on ravistellut henkilöstöpula hoivassa ja varhaiskasvatuksessa, koulutuksessakin.

Työvoiman saatavuudessa kyse on muustakin kuin palkkatasosta, mutta markkinatalous toimii normaalisti siten, että jos kysyntä ylittää tarjonnan, hinta nousee. Siksi viime kierroksella päädyttiin poikkeukselliseen palkkatasa-arvoa edistävään ja hoiva-alan korotukseen.

Kurkistus historiaan kertoo, että meillä oli hyvin koordinoiva malli, sitä kutsuttiin tupoksi. Se ei ollut täydellinen, mutta sen aikana haettiin kansantalouden kestokyvystä yhteistä käsitystä valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyössä. Sillä saatiin rauhaa työmarkkinoille ja jos palkanmaksuvara oli hyvin pieni, veroratkaisuilla tai sosiaaliturvauudistuksilla turvattiin ostovoimaa. Sen sisällä tehtiin matalapalkkaratkaisuja ja tasa-arvoeriä.

Tästä mallista irtaantuivat nimenomaan vientialojen työnantajat. Ne julistivat, että tupot ovat historiaa, niitä ei enää solmita. Viime kierroksella työvoimapulasta kärsivä julkinen sektori hoiva etunenässä sai kuoppakorotuksen, johon liittyi hyvinvoinialueiden palkkaharmonisaatioon varautumista. 

Tämä yksi kerta sai herneen vientialojen työnantajien nenään. Nyt ne ja Orpon hallitus haluavat estää lailla, että näin kävisi uudelleen. Ei vaikka mahdollisimman vapaata markkinataloutta perään kuuluttavat.

Tapelkaa tytöt saatte nallekarkkeja

Suomessa palkkakierroksen on yleensä avannut vientialan ammattiliitto. Se on käytännössä luonut pohjan palkankorotuksille pohjan, josta ei ole juuri poikettu. Tässä on tietty viisaus kansantalouden kannalta, mutta lakisääteisen vientimallin viheliäisyys on sen  prosentuaalinen  kustannusvaikutus.

Vientialoja matalapalkkaisemmilla aloilla tämä tarkoittaa, että koko alalla on pienempi rahapotti käytössä. Euromääräisesti kullakin alalla jaettava palkkapotti on pienipalkkaisilla ja julkisen sektorin toimialoilla lakisääteisesti pienempi. Ero julkisen sektorin naisten ja vientialojen miesten välillä kasvaa siis kerta kerralta.

Tässä mallilla ei voi korjata palkkakuopassa olevien asemaa toimialan sisällä. Esitys johtaa siihen, että vientialoja matalammin ansaitsevan alan väki rahoittaa kuoppien korjaamisen. Jakaa kurjuutta keskenään. Alojen välistä palkkaeroa ei voi korjata alan sisällä, koska kokonaispotti on euromääräisesti vientialoja pienempi. Näyttää siltä, että vientimallilla halutaan naisvaltaiset alat tappelemaan keskenään pennin nallekarkeista.

Tarja Filatov: Lippu salkoon Miinan ja kansalaisvaikuttamisen puolesta!

Miina Sillanpää oli ihmisoikeustaistelija. Hän oli ihminen, joka toiminnallaan muutti yhteiskuntaa tasa-arvoisemmaksi. 

Paremmaksi erityisesti lapsille ja tytöille ja äideille.

Hyvää syntymäpäivää Miina Sillanpää! Ja hyvää kansalaisvaikuttamisen päivää!

”Jokainen lapsi on pelastettava elämälle” sanoi Miina. Näin meidän pitäisi ajatella myös tänä päivänä. 

Eikä kyse ole vain hengissä säilymisestä, vaan lapsiperheköyhyyden vähentämisestä, laadukkaasta varhaiskasvatuksesta, tasokkaasta koulutuksesta ja jokaisen lapsen mahdollisuudesta harrastaa.

Kyse on turvallisuudesta ja hyvän kasvuympäristön tarjoamisesta. Se on meidän aikuisten vastuulla. Ja politiikan vastuulla niin kunnissa, hyvinvointialueilla kuin valtion tasolla.

Lapsuudesta ei tule uusintaa. Se on suora lähetys. Lapsilla ei ole varaa odottaa parempia suhdanteita tai kansantalouden parempaa kasvua. Siksi lapsiin investoimista ei saa laiminlyödä.

Miina oli kansalaisjärjestöihminen joka solullaan. Hän ymmärsi, että investoinnit ihmiseen on välttämättömiä ja, että siihen tarvitaan vapaaehtoistyötä, kansalaisjärjestöjä ja julkista valtaa. 

Myös yksityistä tukea.

Yhdistykset tekevät yhä sitä työtä, jolla haavoittuvimmassa asemassa olevien perheiden ja lasten asemaa helpotetaan.  

Nyt mittavat leikkaukset uhkaavat järjestötyön ja vapaaehtoistyön jatkuvuutta. Ne uhkaavat romuttaa yhdellä iskulla järjestöjen työn. 

On lyhytnäköistä unohtaa, miten tärkeää järjestöjen työ on ollut ja on yhä suomalaisen hyvinvoinnin ja vakauden kannalta. Järjestöjen tekemä työ tulee näkyväksi erityisesti silloin, kun se jää tekemättä. 

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen työ ehkäisee ongelmien syntymistä, edistää terveyttä, tarjoaa vertaistukea, lisää yhteenkuuluvuutta ja vahvistaa ihmisten osallisuutta jne.

 Ilman järjestöjen tukea ongelmat vaikeutuvat, ja julkisten palvelujen kuormitus kasvaa. Pitkällä aikavälillä tämä tulee kalliiksi sekä taloudellisesti että inhimillisesti. 

Tänä päivänä järjestöjen työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen on sijoitus tulevaisuuteen. 

Järjestöt tuottavat palveluita sellaisille erityisryhmille, joille ei ole julkisella sektorilla tarjolla heidän tarvitsemiaan palveluita.  

Järjestöjen rahoituksen mittava leikkaaminen ei tuo todellisia säästöjä, vaan heikentää kansalaisyhteiskuntaa. 

Järjestöjen haasteena on, että ne pyrkivät tekemään pitkäjänteistä työtä lyhytaikaisella rahoituksella. 

Järjestöjen rahoituksesta leikkaaminen heikentää vapaaehtoistyötä. Järjestöt tarvitsevat riittävän perusrahoituksen vapaaehtoisten kouluttamiseen ja työn organisointiin. 

Emme voi pitää vapaaehtoistyötä itsestäänselvyytenä. Se ansaitsee julkisen tuen.

On tärkeää kuulla heidän ääntään, jotka eivät nouse barrikadeille vaatimaan itselleen palveluja.

Miinan sanoin ”Elävä elämä vaatii osansa, se ei voi eikä saa pysähtyä", vaan on rakennettava uutta ja kohdattava nykypäivän haasteet, jotta jokainen lapsi voidaan pelastaa elämälle.  Tässä meille ohjenuoraa myös nykypäivänä.

(Teksti on puheenvuoroni Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi järjestetyssä lipunnostotilaisuudessa 1.10.2024 Pikkuparlamentin edustalla.)

Yleistuki on toteutettava perusturvaa heikentämättä

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus valmistelee perustason sosiaaliturvaetuuksien yhdistämistä uudeksi yleistueksi. Perusturvan selkeyttämistä on kannatettu yli puoluerajojen: myös parlamentaarinen sosiaaliturvakomitea esitti samankaltaista ajatusta välimietinnössään keväällä 2023.

Ensi askeleena hallitus on poistanut etuuksien välisiä tasoeroja pienimmän nimittäjän mukaan, esimerkiksi poistamalla työttömyysturvan lapsikorotukset ja alentamalla kuntoutusrahaa. Hallitus irtaantui siten sosiaaliturvakomitean reunaehdosta, joka edellytti, että perusturvaa ei uudistuksessa heikennetä.

Seuraavassa vaiheessa suunnitellaan työttömän peruspäivärahan ja työmarkkinatuen yhdistämistä. Iso kysymys liittyy näiden etuuksien kestoon.

Vielä 1990-luvun alussa ne, jotka eivät olleet ansioturvan piirissä, saivat kestoltaan rajoittamatonta peruspäivärahaa. Esko Ahon (kesk.) hallitus halusi perustaa uuden, tiukemmin palveluihin sidotun ja tarveharkintaisen tuen erityisesti työmarkkinoille ensi kertaa tuleville työttömille. Näin sai alkunsa työmarkkinatuki. Tavoitteena oli rajoittaa peruspäivärahan kesto samaksi kuin ansioturvassa, ja työmarkkinatukea puolestaan piti maksaa enintään 300 päivältä, jonka jälkeen työtön jäisi toimeentulotuen varaan.

Jälkimmäinen aikarajaus ei kuitenkaan mennyt läpi perustuslakivaliokunnassa. Näin työmarkkinatuesta tuli kestoltaan rajoittamaton, vaikeasti työllistettävien ja usein myös terveydellisistä ongelmista kärsivien työttömien etuus.

Mitä tapahtuu, kun nämä etuudet yhdistetään yleistueksi? Sosiaaliturvaa on nyt uudistettu julkisen talouden ehdoilla, ja on mahdollista, että myös työttömyysetuuksien yhdistäminen yritetään toteuttaa niiden kestoa rajaamalla.

Tämän vuoden alussa Suomessa oli yli 100 000 ihmistä, jotka olivat saaneet työmarkkinatukea yli 300 päivän ajan. Tästä joukosta neljä viidestä oli saanut tukea yli 500 päivää. Tuen keston rajaaminen voisi pudottaa heidät kaikki pelkälle toimeentulotuelle. Toimeentulotukeen myös suunnitellaan paraikaa erillistä 70 miljoonan euron säästöä. Köyhyys- ja kannustinloukkujen syvenemisen riski olisi todellinen.

Sosiaaliturvauudistus täytyy toteuttaa vaiheittain.

Toimeentulotuelle sysääminen ei kannusta niitä, joilla ei ole välittömiä työllistymisen edellytyksiä ja jotka tarvitsisivat esimerkiksi terveydenhuollon palveluita tai kuntoutusta. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, ja sellaisena se on syytä säilyttää.

Sosiaaliturvauudistus täytyy toteuttaa vaiheittain. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan nyt samanaikaisesti useassa työryhmässä sekä erikseen sosiaaliturvakomiteassa. Pistemäisen uudistamisen vaarana on kokonaiskuvan hämärtyminen.

Orpon hallitus ehtii ottaa vasta ensimmäiset askeleet yleistuen kehittämisessä, ja suuri osa työstä jää tuleville hallituksille. Jos yleistuen perustukset valettaisiin laajemmassa yhteisymmärryksessä, niiden päälle olisi helpompi rakentaa. Muuten riskinä on yhä voimakkaampi heiluriliike, jossa hallitukset peruvat edeltäjiensä saavutuksia.

(Kirjoitimme yllä olevan kirjoituksen Sampo Varjosen kanssa Helsingin Sanomiin (30.9.2024) sosiaaliturvauudistuksesta.)

Tarja Filatov: Ihminen tarvitsee juuret ja siivet

Ihminen tarvitsee juuret, koska ne antavat elämälle oman historian ja merkityksen. 

Ihminen tarvitsee myös siivet, jotta elämä voi mennä eteenpäin. 

Koti, läheiset, kulttuuri, historia, oma yhteisö. Niiden kautta voi tuntea kuuluvansa yhtä ihmistä suurempaan kokonaisuuteen. 

Juuret auttavat ymmärtämään, kuka on ja mistä tulee. Ne auttavat hahmottamaan omaa paikkaa maailmassa. 

Perheen, kulttuurin ja historian tunteminen  auttaa ymmärtämään omia arvoja, uskomuksia ja toimintatapoja. Traumojakin.

Antti Eskola on sanonut, inhimillisyys ei sijaitse ihmisessä itsessään, vaan ihmisten välillä. Minusta se on hienosti sanottu. 

Työn, koulutuksen, harrastusten kautta olemme osa yhteisöä. Olemme kaikki jonkun synnyttämiä, jonkun hoivaamia ja kasvattamia.

Kukaan ei kykene elämään toisen puolesta eikä toisen elämää. 

Ilman toisiamme meillä ei ole kieltä, ei kulttuuria eikä historiaa. 

Silti olemme yksilöitä, joilla on oma ainutkertainen yhtä arvokas elämä ja joilla on oikeus arvokkaaseen elämään. 

Tarvitsemme myös siivet, jotta emme jää liiaksi kiinni menneisyyteen ja voimme rakentaa tulevaisuutta.

Nykyaikana puhutaan paljon juurettomuudesta. Ehkä se on tunne, että jossain muualla on aina parempi meininki ja että oma elämä on vajavaista.  Vanha sanonta, jossa ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella, saattaa kummuta juurettomuudesta.

Ilman juuria ei tunne oloaan kotoisaksi, mihinkään kuuluvaksi. Uskon, että yhteisöt kantavat elämän kriisitilanteissa. 

Yhteisö voi olla ystäväporukka, kotiseutu, työpaikka, järjestö tai mikä tahansa suhteellisen pysyvä ihmisten yhteenliittymä. 

 Ilman omia ihmisiä on aina kiire jonnekin, kohti jotain parempaa, jotain jota ei ehkä koskaan saavuta. Onnellisempi voi olla jos olemassa oleva tuo iloa.

Uskon, että ihminen kaipaa sitoutumista, omia ihmisiä, hyväksyntää omana itsenään. Siksi kodilla, kotoisuudella, kotoutumisella on iso merkitys. 

Kun ihminen revitään irti kodistaan - enkä tarkoita nyt vain  fyysistä kotia, vaan enemmänkin henkistä tilaa, yhteyttä omiin ihmisiin, niin tyhjyyttä voi olla vaikea täyttää. 

Siinä voi onnistua, kun löytää uusia omia ihmisiä, oman yhteisön, oman paikan, jossa olla oma itsensä ja eläää oman näköistään elämään. Löytää uudet omat tavat ja voi rakentaa oman palansa elämän jatkumoa. 

Työväen näyttämöiden liiton Pakko sanoa -festivaalilla esityksissä pohdittiin kodin ja juurien merkitystä. Menetystä ja uudelleen löytämistä.

Pakko sanoa -festivaali vei osallistujansa Kuivajärven ja Hietajärven vienankarjalaiskyliin. Kyliin, jotka tyhjenevät.

Rajan ylittävä kanssakäyminen oli aikanaan luontevaa Suomen ja Venäjän välillä. Retki kertoi hyvin siitä, että on antoisampaa rikkoa rajoja kuin rakentaa muureja. 

Rajan yli on eletty aina. Johtajat sotivat, ihmiset yrittävät elää. 

Rajan läheisyydessä Venäjää ei voi ohittaa. Itse asiassa olimme niin lähellä, että järven toisella rannalla näkyi Venäjä. 

Putinin sotaa ei voi hyväksyä. Se on julma ja vie monelta kodin ja juuret. Tulevaisuuden. Ei vain Ukrainassa, vaan myös Venäjällä.

Niin teki aikanaan Suomessa käyty sota. Ja kaikki sodat maailmalla.

Venäjän hyökkäys on tuomittava ehdottomasti. On surullista, että Euroopassa saavat jalansijaa Ukrainan tukea kritisoivat puolueet, kuten Itävallan vaalien natsipuolueen juuret omaava Vapauspuolue. Pelottavaa. Juuret voivat olla vaaralliset. 

Israelin toimet Gazassa ja Libanonissa saavat sydämen itkemään. 

Suomessakin lentää ilmassa paljon elementtejä, jotka ovat vahvalle demokratialle kielteisiä. Yksi on kansalaisyhteiskunnan supistaminen ja yövartijavaltioajatuksen vahvistuminen. Toivottavasti heräämme pian tästä painajaisesta.

( Blogi pohjautuu Pakko sanoa -festivaalilla Suomussalmella pitämääni puheeseen)

Tarja Filatov: Monikriisiä ei ratkaista yksin taloutta tasapainottamalla

Tänään pohdimme tulevaisuutta ja sitä, miten muuttuva toimintaympäristö haastaa meitä. 

Yritämme varmasti tunnistaa nykypäivän kipupisteitä, sillä on tärkeää vahvistaa sitä mikä toimii ja korjata sitä mikä on rikki. 

Saatamme hieman kurkistaa historiaan, koska kukapa ei ottaisi oppia jo tapahtuneesta.

Vastassamme on monenlaisia haasteita ja murroksia: ilmastonmuutos ja luontokato, teknologian ja demokratian murros, Ukrainan sota ja kasvavat geopoliittiset jännitteet, väestönkasvu, muuttoliikkeet ja rasismi. 

Valtiontalouden velkaantuminen ja hyvinvointialueiden resurssipula ja mielenterveyskriisi. Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen. 

Luetteloa voisi vielä jatkaa. Ehkä siksi maailmanlaajuista tilannetta on alettu kuvata sanalla monikriisi.

Monikriisissä useat kriisit kytkeytyvät toisiinsa ja vahvistavat toistensa vaikutuksia. 

Tilanne vaatii meiltä erityistä viisautta. Emme voi hoitaa yhtä ongelmaa kerrallaan, vaan tekojemme vaikuttavuutta on arvioitava entistä enemmän useammalla osa-alueella.

Monikriisin olennainen piirre on sen systeemisyys – kriisien vaikutukset ulottuvat laajasti sosiaalisiin, ekologisiin ja taloudellisiin järjestelmiin, mikä monimutkaistaa niiden ratkaisemista. 

Elämme ajassa, jossa monikriisi määrittää yhä enemmän lasten ja nuorten elämää.

Suomi on rankattu monena vuonna maailman onnellisimmaksi kansaksi, mutta nuorilta kysyttäessä emme olekaan enää ykkösiä, vaan sijoituksemme tippuu.

Epävarmuuden keskellä lapset ja nuoret pohtivat, millainen tulevaisuus heitä odottaa ja miten he voivat valmistautua siihen. 

Meidän aikuisten tehtävä on varmistaa, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tuen ja toivon, jotta he voivat kohdata tulevaisuuden luottavin mielin.

Ja jotta lapset ja nuoret ovat onnellisuusmittareiden ykkösiä.

Tulevaisuuden menestystä määrittää kyky uudistua.

Usein sanotaan, että ei pidä jättää hyvää kriisiä käyttämättä. Suuret haasteet pitää kääntää uudistamisen voimaksi.

Elämme keskinäisriippuvuuksien maailmassa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ja siksi haasteisiin on vastattava yhdessä. 

Muutoinkin yhteisten ratkaisujen etsiminen isoissa kysymyksissä on arvo, joka heijastuu positiivisesti ympäristöönsä. 

Yhteisöllisyys on voima, joka liittää meidät toisiimme ja luo vahvan perustan hyvinvoivalle yhteiskunnalle. Myös luottamukselle.

Yhteisöllisyys on paljon enemmän kuin pelkkää fyysistä läsnäoloa samassa paikassa. Se on henkinen side, joka syntyy yhteisistä arvoista ja toisiamme kohtaan osoittamasta huolenpidosta.

Suomessa koulutus, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä tulonsiirrot ovat investointi ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointiin ja menestykseen.

Hyvinvointi tarvitsee vahvaa demokratiaa, sillä ilman sitä on lähes mahdoton rakentaa oikeusvaltiota tai hyvinvointivaltiota.

Ajattelen, että demokratiaan kasvetaan lähellä. Jos ihminen ei voi vaikuttaa oman päiväkodin, koulun, työpaikan tai kuntansa asioihin, on vaikea uskoa, että valtakunnallisiin, saati sitten globaaleihin asioihin voidaan vaikuttaa.

On muistettava, että sillä, joka huutaa kovimmin, ei välttämättä ole suurin hätä. 

On pyrittävä lukemaan yhteiskunnan hiljaisia signaaleja ja etsittävä keinoja kuulla heitä, jotka eivät aina edes näy..

Yhteiskunnan menestymiselle on tärkeää, että poliittiset päätökset lujittavat sosiaalisia siteitä ja parantavat yhteenkuuluvaisuutta. 

Viime aikoina olen hyvin usein kysynyt itseltäni hiljaa mielessäni, mikä meissä on mennyt rikki?

Suomalaisen yhteiskunnan suurin haaste ei ole talous, vaan sosiaalisen eheyden säilyttäminen. Yhteiskunnallisen ryhmähengen rakentaminen. Tässä järjestöillä on iso rooli.

Jos Suomessa vahvistuu te ja me -ajattelu, Suomi muuttuu radikaalisti. On jo osin muuttunut.

Jos yhteistä ratkaisujen etsimisen pöytää ei enää ole, niin jää vain tiukka vääntö omista eduista, kun Suomi muuttuu saalistajien kentäksi.

Savannilla sanotaan, että pedon uhatessa ei saa juosta, koska vain ruoka juoksee.

Vaikeina aikoina on tärkeää, että katsomme toisiamme rohkeasti silmiin ja teemme työtä oikeudenmukaisemman ja reilumman Suomen puolesta.

Talouden ahdinko on Suomen savanni. Pedot syövät vain nälkäänsä. Entä ihmiset?

Nyt jos koskaan on tärkeää säilyttää maltti ja muistaa, että on vain yksi yhteinen Suomi. Vastakkainasettelun kasvattaminen heikentää meitä kaikkia.

Maailmalla eriarvoisuus synnyttää kriisejä, se synnyttää muuttoliikkeitä, se haastaa vakaitakin yhteiskuntia. 

Suomessa eriarvoisuuden ehkäiseminen ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat olleet yhteiskuntapolitiikan yhteisiä tavoitteita.

Tasa-arvo ei ole hyväntekeväisyyttä. Se mahdollistaa jokaisen voimavarojen käytön täysimääräisesti yksilön itsensä ja koko yhteiskunnan hyväksi.

Liian usein väitetään, että on vain itsestä kiinni, pärjääkö elämässä. Onko? 

Voimme toki itse vaikuttaa paljon, mutta kukaan ei valitse itse väkivaltaista perhetaustaa, vammautumista, sairastumista, irtisanomista jne.

Hyvinvointivaltion idea on, että me kaikki osallistumme kustannusten maksamiseen ja me kaikki hyödymme silloin, kun apua tarvitsemme. 

Äidit eivät synnytä suoraan veronmaksajia, vaan vauvoja.

Siksi on tärkeää, että talouden tasapainottaminen tehdään reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla. 

Suomessa on vallinnut yhteinen näkemys siitä, että kannamme yhdessä laajaa sosiaalista vastuuta.

Hyvinvointivaltion verotus, tulonjakopolitiikka, sosiaaliturva ja palvelut ovat yhdessä toimineet liisterinä, jossa olemme kaikki kiinni.

Suomi tarvitsee eheyttävää yhteiskuntapolitiikkaa.  Ei vastakkainasettelua.

Ensi- ja turvakotien liiton iso tavoite on, että jokainen on turvassa.

Lähiajan tavoitteet painottavat muun muassa vauva-ajan varhaisia vuosia, koska tiedämme, että niiden vaikutus kantaa läpi koko elämän. 

Neuvolat ovat varhaisen tuen ja riskien tunnistamisen kivijalat. Laadukas varhaiskasvatus puolestaan vahvistaa yhdenvertaisuutta ja lapsen hyvää kehitystä. 

Mutta kyse ei ole vain lapsista, myös vanhemmat tarvitsevat vaikeuksissa apua. Vanhempien pahoinvointi näkyy lasten arjessa.

Erityistä tukea tarvitsevat haavoittuvassa asemassa olevat lapset.

Tiedämme, että lastensuojelun tarve on kasvanut paljon. Lapset ja perheet eivät saa apua ajoissa. Tässä Suomen on pystyttävä parempaan.

Liian moni lapsi joutuu kokemaan kaltoinkohtelua, väkivaltaa tai altistuu perheväkivallalle kotonaan. Kynnys avun hakemiseen on korkea. 

Palveluissa ei riittävästi tunnisteta lähisuhdeväkivaltaa eikä oteta sitä puheeksi. Tässä pystymme parempaan.

Lähisuhdeväkivallan kierre on katkaistavissa. Ilman apua jäämisestä seuraa psyykkisiä ja muita vaurioita sekä isot kustannukset. 

Väkivalta ei ole perheen sisäinen asia. Se on rikos.

Köyhyyden vähentäminen ehkäisee monia muita ongelmia. Ei lisätä ehdoin tahdoin lapsiperheköyhyyttä. Säästetään lapset säästöiltä.

On muistettava, että köyhyys ei ole vain rahan puutetta, vaan se on myös emotionaalista ja sosiaalista köyhyyttä.

Vaurioittavinta on vauvaperheköyhyys. Se näkyy myöhemmin muita yleisempinä mielenterveys-, päihde- ja syrjäytymisongelmina. 

Köyhyys sulkee lapsen monista muille lapsille kuuluvista mahdollisuuksista mm. harrastuksista, joskus kaveripiiristäkin. 

Tähän meillä ei yksinkertaisesti ole varaa!

Järjestöillä on hyvinvoinnin kasvattamisessa moninainen rooli. 

Toimiva ja autonominen kansalaisyhteiskunta on demokraattisen yhteiskunnan perusta. 

Järjestöt mahdollistavat ihmisten osallistumisen, keskinäisen avun ja vaikuttamisen. 

Järjestöt tavoittavat niitä avuntarvitsijoita, joita virallinen Suomi ei kykene auttamaan. 

Me tarvitsemme toimivan kansalaisyhteiskunnan, me tarvitsemme tukea vapaaehtoistyölle ja järjestöille. 

Raju järjestöiltä leikkaaminen tulee sairaan kalliiksi. Kohtuullistetaan leikkauksia.

Huolehditaan yhdessä siitä, että jokainen on turvassa. 

(Avauspuheenvuoro Ensi- ja turvakotien liiton ETKL:n seminaarissa “Yhteiskunnallinen muutos haastaa - arvot kantavat” 19.9.2024)

Tarja Filatov: Järjestöiltä säästäminen tulee kalliiksi

Tiesitkö, että vapaaehtoistyön taloudellinen arvo on reilusti yli kolme miljardia euroa. Jokainen euro, joka sijoitetaan vapaaehtoistyöhön, tuottaa yli kuuden euron verran yhteistä hyvää. Hyvää tehdään vapaaehtoistyössä lähes 300 miljoonaa tuntia. Tätä työtä eivät voi korvata yritykset eikä julkinen sektori.

Ilman järjestöjä ei ole vapaaehtoistoimintaa. Jonkun on organisoitava vapaaehtoistyö. Kutsuttava joukot koolle. Toisaalta vaikkapa auttavissa puhelimissa ja tsäteissä toimivat vapaaehtoiset on koulutettava. Muutoin vahinko voi olla isompi kuin apu. Järjestöissä on hurja määrä asiantuntemusta.

Järjestöjen ja yhteisöjen toiminta käytännössä lakkaisi ilman vapaaehtoistoimijoita. Toiminta edellyttää julkista tukea. Toimiva kansalaisyhteiskunta on edellytys vahvalle demokratialle ja sivistyneelle yhteiskunnalle.

Vapaaehtoistoiminta tuottaa arvoa, jota ei voi rahalla ostaa.  Auttaminen tai vapaaehtoistyö tekee näkyväksi ihmisen taidot, resurssit, erikoisosaamisen ja luo tunteen elämän hallinnasta. Tutkimukset kertovat, että vapaaehtoistyö vähentää masennusoireita ja lisää onnellisuutta, osaamisen tunnetta, itsehallintaa ja kohottaa omanarvon tuntoa. 

Tekemällä hyvää voi siis itsekin tulla onnellisemmaksi.

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset ovat niin suuria, että aukkoa on mahdoton korjata nopeasti. Rahoituksesta lähtee kolmannes. Erityisen huolestittavaa on, että leikkaukset kohdistuvat järjesöille, jotka auttavat väkivallan ja rikosten uhreja sekä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Menetämme jotain, mitä ei olisi vara menettää. Kyse on sosiaali- ja terveysjärjestöistä, kulttuurijärjestöistä, harrastusjärjestöistä, ympäristöjärjestöistä, Ihmisoikeuksista, rauhan rakentamisesta, väkivallan uhrien auttamisesta. Julkisten palvelujen kontolle kaatuvien kustannusten ennaltaehkäisystä ja vähentämisestä.

Nyt tarvittaisiin talousviisautta. Järjestöiltä säästäminen tulee kalliiksi. Jälkiä korjaamme pitkään ja kalliisti.

Tarja Filatov: Rajalaki

Jos olisin diktaattori, palauttaisin niin kutsutun rajalain uuteen valmisteluun. Se olisi pitänyt alun perin rakentaa toiselta pohjalta. Ihmisoikeustahot ovat esittäneet malleja, jotka hallituksen olisi ollut syytä katsoa huolella läpi ja tehdä uusi laki niiden pohjalta. Vaihtoehtojen sijaan hallitus valmisteli epäkelpoa lakia pitkään ennen kuin oikeuskansleri näytti sille vihreää valoa. Nyt eduskunta on joutunut paikkailemaan lakia nopealla aikataululla.

Olen vankka demokraatti enkä edes tässä tilanteessa toivo olevani diktaattori. Sen sijaan toivon taikasauvaa, jolla voisin pyyhkiä Putinin politiikan pois. Palauttaa rauhan Ukrainaan ja ystävällismieliset naapuruussuhteet Suomeen. Ikävä kyllä taikasauva on vain unelmaa, joten siitä ei ole apua. Siksi tarvitaan turvallisuutemme vahvistamista ja rauhanprosessia.

Aggressiivisen naapurin kanssa eivät normitoimet riitä. Mieltä järkytti Venäjän hyökkäys lastensairaalaan Ukrainassa. Ihan mitä tahansa voi odottaa.

Lailla pyritään estämään välineellistettyä maahantuloa. Se ei ole normaali toimi. Siinä käytetään laajamittaista maahantuloa Venäjän järjestämänä ja yritetään luoda kaaosta niin rajalle kuin Suomeen. Tästä saimme maistiaisia ennen kuin raja suljettiin. Määrät eivät olleet mahdottomia, mutta uskon, että Venäjällä on kyky moninkertaistaa ne halutessaan. Itse asiassa Venäjän kautta Suomeen pyrkivät vapaaehtoisesti tai pakotettuna vain ne ihmiset, joiden Venäjä sallii tänne pyrkivän, koska Venäjä hallitsee toista puolta rajaa.

Suomi sääti aiemmin rajalain, joka mahdollisti rajan sulkemisen kokonaan. Raja on ollut kiinni noin seitsemän kuukautta. Sitä kautta ei ole voinut kulkea maahan tai maasta. Turvapaikkahakemuksia ei ole Venäjän vastaisella rajalla voitu jättää.

Kun nykylaki säädettiin, se tehtiin yksimielisesti. Jo silloin oikeusoppineet esittivät voimakasta kritiikkiä, mutta yhtä suurta julkista keskustelua asiasta ei syntynyt. Kukaan tuskin uskoi sulun kestävän näin pitkään. Itse uskon, että jos nykyhallitus jatkaa, raja pysyy kiinni eikä parempaa lakia valmistella.

Nyt olemme valitsemassa ruton ja koleran välillä. Pysyykö raja kokonaan kiinni vai aukeaako se rajatusti. Vastakkain on kaksi sosialidemokraateille pyhää asiaa. Rajaturvallisuus ja ihmisoikeudet. Kumpikaan ei ole suhteellinen asia, vaan absoluuttinen.

Olen politiikassa oppinut, että joskus paras on hyvän vihollinen ja päätynyt ajattelemaan asiaa käytännön läheisesti. Raja on turvattava. Meidän ei pidä alistua Venäjän kiusantekoon. Ymmärrän hyvin, että eduskunnassa paranneltu laki yhä rikkoo kansainvälisiä sopimuksia mm. palauttamiskiellon osalta. Venäjä ei ole turvallinen maa.

Jos rajalaki menee eduskunnassa läpi mm. opiskelijat voivat matkata rajan yli ja ihmiset voivat tavata sukulaisiaan. Ei tavallinen venäläinen ole syyllinen Putinin hirmutekoihin. Maa ei ole demokratia eikä kunnioita omien kansalaistensa oikeuksia, joten Putinin äänekkäällä vastustamisella on Venäjällä kova hinta.

Käsittelyssä olevassa laissa turvapaikanhakua on rajattu. Haavoittuvassa asemassa olevat voivat päästä niin sanottuun normaaliin turvapaikkaprosessiin. Muut hakijat palautetaan ja tässä rikotaan kansainvälisiä sopimuksia. Rikkomus on yritetty rakentaa niin pieneksi kuin mahdollista, korkean kynnyksen taakse ja määräaikaiseksi. Rajavartijat ovat tiukan paikan edessä, koska haavoittuvuuden tunnistaminen ei ole yksinkertaista.

Lain käyttöönotolle on korkea kynnys. Se voi olla voimassa vain kuukauden kerrallaan. Koko laki on voimassa vuoden. Sitten on löydettävä parempia ratkaisuja. Niitä on syytä valmistella jo alusta asti parlamentaarisesti.

Minun oikeudentuntoni sanoo, että on parempi, että edes haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset voivat päästä Venäjän kautta turvaan kuin että kukaan ei pääse. Ajattelen, että tavallisilla ihmisillä on oikeus tavata läheisiään. Turvallisuus on pienelle maalle yhteinen asia.

Hallitus saa enemmistöllään läpi eduskunnassa lähes kaikki lait. Tämän lain kohdalla tarvitaan 5/6 enemmistö, jos se halutaan kiireellisesti voimaan. Korotettu kynnys on juuri siksi, että siinä on perustuslaillisia ja kansainvälisiin sopimuksiin liittyviä ongelmia. Tällä suojataan sitä, että poikkeuksia ei kevyesti käytetä. Eikä niitä nytkään kevyin perustein käytetä.

Tarja Filatov: Prideä ja sen filosofiaa tarvitaan juuri nyt!

Nykypäivänä arvoilmapiiri kulkee kahteen suuntaan: avoimeen ja liberaaliin suuntaan, mutta ikävä kyllä myös käpertyvään ja ahdasmieliseen suuntaan. Siksi on arvokasta, että Pride ylpeästi kantaa sateenkaarilippua ja puolustaa yhteiskunnan moninaisuutta.

Tasa-arvon edistäminen rakentuu tasapuolisesta kohtelusta ja erityisryhmien huomioimisesta työelämässä, koulutuksessa ja koko yhteiskunnassa. Tasa-arvo ei ole hyväntekeväisyyttä. Tasa-arvo takaa parhaiten sen, että kaikkien ihmisten lahjakkuus, luovuus ja työpanos ovat mukana hyvinvoinnin, sivistyksen ja talouden kehittämisessä.

Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on aina otettava huomioon se, etteivät ratkaisut ja toiminta kohtele täysin tasapuolisesti erilaisia ihmisiä. Ratkaisujen vaikutus erilaisten vähemmistöjen ja erityisryhmien asemaan on arvioita etukäteen.

Vain osa syrjinnästä on yhteiskunnassa avointa tai tarkoituksellista. Rakenteellinen syrjintä perustuu vanhakantaisiin normeihin ja oletuksiin siitä, minkälainen tyypillinen ihminen on.

Tasavertainen kohtelu ei aina tarkoita samanlaisuutta. Näennäinen neutraalius saattaa palvella paremmin valtaväestön tarpeita tai jopa sivuuttaa vähemmistöjen tarpeet kokonaan. Joskus tasa-arvon edistäminen vaatii positiivista erityiskohtelua ollakseen tehokasta.

Yhteiskuntamme on edelleenkin heteronormatiivinen. Rakenteita, jotka olettavat sukupuolen määrittävän sitä, millainen ihminen on, tulee purkaa.

Valtion ja kuntien palveluiden tulee olla syrjimättömiä. Palveluiden tulee olla tasa-arvoista niin neuvoloissa, päiväkodeissa, kouluissa, terveydenhoivassa ja vanhuspalveluissa yhtä hyvin kuin virastoissa.

Sivistysvaltiossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille tulee taata samat oikeudet ja velvollisuudet kuin enemmistöön kuuluville.

Tänä vuonna Helsinki Priden teema on rauha ja toivo. Teemat ovat ajattomat, mutta silti aivan ajan hermolla.

Ukrainassa taistellaan jo kolmatta vuotta, mutta tänä vuonna Kiovassa järjestettiin ensimmäinen Pride sodan syttymisen jälkeen. Kiovan Pridella on erityistä arvoa, kun otetaan huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sorrettu asema hyökkääjämaassa Venäjällä.

Saavutetut oikeudet eivät ole itsestäänselvyys, vaan niitä täytyy vaalia. Niistä täytyy muistuttaa.

Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) julkaisi toukokuussa tutkimuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tilanteesta.

Tulosten mukaan asenteet ja yleinen ilmapiiri ovat koventuneet Suomessa Euroopan keskitasoa voimakkaammin.

Vuonna 2019 taas 61 % vastaajista arvioi Suomen hallituksen pyrkivän torjumaan sateenkaari-ihmisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja suvaitsemattomuutta. Viime kesänä näin ajattelevien määrä oli pudonnut lähes puoleen.

Yli puoleen Pride-tapahtumista kohdistui viime vuonna Suomessa vihatekoja, jotka ovat useimmiten vihapuhetta. Monet näistä on tehty somessa, mutta toisinaan ne ovat kohdistuneet kulkueeseen.

Kaikenlainen vihapuhe nakertaa perusluottamusta yhteiskuntaan ja toistuvana tekee siitä arkisempaa, kun siedätymme sille. Näin vihapuhe petaa tietä teoille.

Suomessa on tänä vuonna otettu askelia taaksepäin. Oikeus- sekä liikenne- ja viestintäministeriöiden viestinnässä ei enää näy Pride millään tavalla ministerien linjausten vuoksi.

Maaliskuussa seitsemän kansanedustajaa nosti kirjallisessa kysymyksessä ongelmaksi Setan peruskouluvierailut.

Kesäkuussa 19 kansanedustajaa jätti toimenpidealoitteen, jolla estettäisiin Pride-liputus julkisissa rakennuksissa.

Liputusta on kritisoitu poliittisuudesta, mutta sitähän ihmisoikeudet juuri ovat.

Sateenkaarilippu nousee silti onneksi valtioneuvoston kanslian päätöksellä kaikkien ministeriöiden salkoon Helsinki Priden kulkuepäivänä.