Tarja Filatov: Mihin mä kotoani menisin? - Lisää kotiapua, ei vähemmän!

Suomessa on pitkään pyritty tukemaan ikäihmisten kotona asumista mahdollisimman pitkään. Se, että kotiin saa riittävän tuen, on oikea ja inhimillinen linja. 

Koti ei saa kuitenkaan muuttua pelon paikaksi. Ympärivuorokautiseen hoivaan on päästävä silloin, kun sen tarve on. Nyt ei aina pääse.

Talouden leikkaukset hyvinvointialueille uhkaavat muuttaa hyvän ajatuksen monsteriksi, jos hallituksen suunnitelma vanhusten kotihoidon leikkauksesta toteutuu.  

Leikkauksen taustalla on ajatus hyödyntää enemmän teknologiaa. Tämä sama tavoite on ollut olemassa jo pitkään. Ei se ole mikään taikanappi säästöille.

Ikäihmisten kotihoitoon on tullut turvanappeja, sähköisiä avaimia, pädejä hoivan kirjaamisiin, lääkerobotteja jne. 

Jo nyt hyvinvointialueilla on leikkausten vuoksi suunniteltu etäpäivätoimintaa ikäihmisille. Teknologiaa etsitään ilman leikkauksiakin avuksi, jopa liian nopeasti ja liian pitkälle menevästi. Kannattaa muistaa, että vanhusten kotihoivassa on aiempaa huonokuntoisempia ihmisiä. Myös se, että vanhustenhoivasta leikattiin aiemmin tällä vaalikaudella jo 45 miljoonaa. 

Jos uusi leikkaus toteutuu, onko seuraava vaihe mummojen etäsuihkut ja pappojen etäruokailu? 

Konkretisoidaan vanhusten hoivan lisäleikkausta. Mitä se arjessa tarkoittaa? 16 miljoonaa tarkoittaa noin 350 kotihoidon työntekijää. Tämä määrä työntekijöitä tekee vuodessa noin 800 000 kotihoidon käyntiä. Tuhat vanhusta menettäisi kaksi kotihoidon käyntiä päivittäin. 

Isoja numeroita on helppo heitellä, mutta kun ne purkaa arjen teoiksi, nähdään leikkausten todelliset kasvot. Kyse ei ole teknologian hyödyntämisestä, sitä on tehtävä koko ajan, jotta pärjätään ilman leikkauksiakin. 

Leikkaukset päinvastoin vaikeuttavat uuden teknologian hyödyntämistä, koska rahaa niihin investoimiseen tarvitaan. Teknologian hyödyntämisessä fokus pitää olla kotihoitajien työn tukemisessa, jotta ikäihmiset saavat ihmisen antamaa apua. 

Lisäksi sosiaali- ja terveysministerin käsilaukusta löytyy 100 miljoonan salainen valmistelulista, jonka sisällöstä on tullut julki se, että heikennyksiä on tulossa sosiaalihuoltolain 14 pykälän palveluihin, esimerkiksi palveluasumiseen, omaishoidon tukeen, ikääntyneiden kotipalveluihin ja kuljetuspalveluihin. 

En edes uskalla kuvitella, mitä  100 miljoonan lisäleikkaus tarkoittaisi haavoittuvien ihmisten arjessa.