Pääradasta ja sen rahoituksesta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.)  sanoo 8.1. Hämeen Sanomissa, että kukaan ei ole hänelle esittänyt pääradan suunnittelurahaa. Jos hän tarkoittaa lausunnollaan sitä, että liikenteenneasioista vastaava ministeri Anne Berner ( kesk.) ei ole tehnyt virallista budjettiesitystä asiasta, hän saattaa puhua totta. Jos hän tarkoittaa, että asiaa ei ole hänelle esitetty, hän puhuu muunnettua totuutta. 

Olen henkilökohtaisesti puhunut hänelle asian tärkeydestä ja keskustelussamme hän nosti esiin Turun radan.

Pääradan kapasiteetista ja Hämeenlinnan sekä Riihimäen junaliikenteestä on tehty hallitukselle useita kirjallisia kysymyksiä. Vastaukset niihin allekirjoittaa asiasta vastaava ministeri. Hämeen liitto on asiaa valtiovarainministerille ja monille muille ministereille viestinyt.

Uskon myös, että hallituspuolueiden kansanedustajat ovat asiaa viestineet, koska useampi hämäläinen ja pirkanmaalainen hallituspuolueenkin  kansanedustaja allekirjoitti Hämeen liiton ja Kanta-Hämeen kansanedustajien yhdessä valmisteleman talousarviolaoitteen. Itse olin aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja ja uusin sen budjettiäänestystä. Asia ei ole voinut mennä valtiovarainministeriltä vahingossa ohi. 

Pääradan merkitys koko Suomen taloudelle on selvä. Se on tärkeä radan varrella asuville ihmisille ja työpaikkaliikenteelle, mutta myös teollisuudelle ja tavaraliikenteelle.

Valtiovarainministeri sanoo haastattelussa, että työllisyyden vahvistaminen on keskeisin tavoite. Olen asiasta samaa mieltä. Pääradalla ja sen välityskyvyllä on merkittävä rooli työllisyyspolitiikassa.

(Julkaistu Hämeen Sanomissa)