Tarja Filatov: Miten pieni virus voi heiluttaa koko maailmaa?

Pienen pieni paholainen jakoi työt uudelleen. Osa tekee hiki hatussa työtä koronan haittojen vähentämiseksi ja osalla työt ja tilaukset pysähtyivät kuin pahimmassa painajaisessa.

Talouden romahtamista pyritään estämään valtion tuella yrityksille. Nyt käyttöön otetut yritystuet ovat nopeasti rakennettuja ja käyttävät olemassa olevia kanavia, koska aikaa ei ole pystyttää uusia rakenteita.
Yrityslainoihin valtio on varautunut 10 miljardin euron verran, suoriin tukiin lähes kahden miljardin verran ja lisää on tulossa, Lisäksi on tulossa pääomitusta ja parhaillan mietitäön pakkosuljettujen ravintoloiden korvauksia jne. Yrittäjien työttömyysturvan saantia helpotettiin ja yksiyrittäjille luotiin uusi tuki. Yritysten pelastuspanokset ovat valtavia ja ne ovat tarpeen.

Taiteilijat ja kultuuriväki ottivat koronashokin ensimmäisenä vastaan, vapaaehtoisesti ja empimättä. Konsertteja peruttiin, teatterit sulkivat ovensa jne. Tämä jo ennen kuin valtiovalta kielsi väkimäärältään suuret tilaisuudet. Kiitos siitä! Nyt on valtiovallan vuoro kiittää ja turvata ihmisten toimeentuloa. Taide ei aina ole palkkatyötä eikä yritystoimintaa. Erillisratkaisuille on tarvetta ja niitä lisäbudjetissa on tulossa.

Kolmas tärkeä kohde on kunnat ja erityisesti terveydenhoidon resurssit. Verokompensaatiosta on jo päätetty, mutta lisäbudjetissa tarvitaan tukea suoraan terveydenhuoltoon. Vielä emme edes tiedä lopullisia summia. Nyt tarvitaan pikapaketti ja myöhemmin tarpeiden selvittyä lisää.

Korona kyllästyttää, kiukuttaa, keljuttaa, kauhistuttaa, kieltää koskettamasta ja komentaa kotiin.
Lapsena korona oli naapurin hauska peli, jossa oli hauska pussittaa nappuloita. Pelisäännöistä en tiennyt mitään. Piti varoa vain sitä, että ei naarmuttanut lautaa.

Nuorena korona tarkoitti aurinkoa kuumempaa kaasupilveä näkyvän auringon ympärillä. Auringon korona kuumenee ja laajenee. Emme ihan tarkkaan tiedä, miten kuumuus auringon ytimestä kulkee. Ajatus aurinkotuulesta kiehtoi, vaikka asiasta tiesi hyvin vähän.

Nuorena aikuisena Korona oli olut. Ihan kelvollinen, vaikka en juuri oluesta pidäkään.
Nyt aikuisena vastaan tulleen koronan laajenemisessa ei ole mitään kiehtovaa, pikemminkin kauhistuttavaa. Lisäksi tiedän tietäväni siitä liian vähän. Mutta sen tiedän, että kun kriisi on ohi on jälleenrakennuksen aika.

Lamassa on aina kolme aaltoa. Ja laman tämä viheliöinen virus meille aiheuttaa. Ensin sakkaa talous, toisena nousee työttömyys ja kolmantena näkyy sosiaalinen lama. Nousu tapahtuu päin vastoin. Ensin nousee talous, sitten paranee työllisyys, mutta sosiaalinen lama jää ellemme pidä varaamme. Pitää oppia edellisistä lamoista ja pitää huolta sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

Koronan jälkilasku kuuluu meille kaikille. Sitä ei voi kuitata pikaleikkauksilla. Maksuajan on oltava riittävän pitkä ja lasku on langettava maksukyvyn mukaan. Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, jotta työllisyys saadaan nousuun. Tarvitaan isoja verouudistuksia, jotka tukevat kasvua, auttavat ilmastonmuutoksen hillinnässä ja oikaisevat tulonjakoa.

Meillä jokaisella on vastuu koronan taltuttamisesta ja se on sitä suurempi mitä vaikutusvaltaisemmassa asemassa olemme. Tästä kriisistä emme selviä yksin hallituksen linjauksin emmekä eduskunnan päätöksin, vaan jokaisella meillä on oma ihmisen mittainen vastuumme. Pidetään huolta läheisistä ja vähän vieraammista, mutta vältetään lähikontaktia niin pitkälle kuin mahdollista.

(Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa)