Tarja Filatov: Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen on iso riski

Mieli tekee hiukopalaa pitkän työpäivän jälkeen. Tartun kännykkään ja tilaan curryn kotiinkuljetuksella – näppärää ja helppoa eikä tarvitse poistua kotoa. Hetken mietin, olisiko salaatti ollut terveellisempi vaihtoehto, mutta kun kuuma, tuoksuva ruoka saapuu kotiovelle, omatunnon kolkutus unohtuu nopeasti. Lämmin ruoka kotiinkuljetuksella on arjen luksusta, mitä jos yhtä helposti voisi tilata myös alkoholia? 

Minusta henkilökohtaisesti olisi kivaa tilata jouluglögin terästykset suoraan kotiin. Helppoa. Vaivatonta. Silti vastustan alkoholin ”Woltvapautusta”, koska sen inhimillinen hinta on kova. Uskallan väittää, että myös taloudellinen hinta tulee olemaan korkea. 

Olisi viisasta leikkausten rinnalla etsiä keinoja, joilla arvioidaan politiikkaa siitä näkökulmasta, mitkä uudistukset lisäävät julkisia tai inhimillisiä kustannuksia.

Meidän aikuisten vastuulla on tehdä kaikkemme, jotta lapsilla on mahdollisimman hyvä kasvuympäristö. 

Alkoholilakiin on esitetty muutoksia, jotka mahdollistaisivat alkoholijuomien verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen. Pian alkoholijuomia voisi tilata kotiin yhtä helposti kuin illallisen. Alkoholi ei kuitenkaan ole mikä tahansa kulutustuote. Sen vaarat ovat erityisen vakavia perheissä, joissa lapset tarvitsevat turvallisen ympäristön kasvaa.

Alkoholin saatavuuden helpottaminen johtaa alkoholinkäytön kasvuun ja pahentaa entisestään lapsiperheisiin kohdistuvia haittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Juomatapatutkimuksen mukaan alkoholi on vaikuttanut negatiivisesti noin 140 000 suomalaisen perhe-elämään.

Suomessa on arviolta 89 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla vanhemmilla on vakava päihdeongelma jossain vaiheessa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä. Näistä lapsista ainakin 42 000 elää perheissä, joissa ongelmat ovat tällä hetkellä ajankohtaisia. Näille lapsille alkoholin kotiinkuljetus olisi erityisen tuhoisaa. Alkoholiriippuvuudesta kärsiville vanhemmille juomien tilaaminen kotiin madaltaisi kynnystä jatkaa tauotonta juomista.

Lastensuojelun kuormitus on jo nyt vakavalla tasolla: vuonna 2023 lastensuojeluilmoitus tehtiin peräti 110 269 lapsesta. Kasvua edellisestä vuodesta oli huimat 11 prosenttia. Alkoholin väärinkäyttö on merkittävä syy perheväkivaltaan ja lasten huostaanottoihin. Vuonna 2023 kodin ulkopuolelle sijoitettiin 17 300 lasta, joista 4 873 kiireellisesti. Nämä luvut heijastavat sitä, kuinka vakavat vaikutukset vanhempien alkoholin väärinkäytöllä on lasten elämään.

Vaikka alkoholin kotiinkuljetus voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta arjen kiireissä, sen vaikutukset ulottuvat paljon syvemmälle kuin yksittäisen kuluttajan mukavuuteen. Maailman terveysjärjestö WHO korostaa, että alkoholin saatavuuden rajoittaminen on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää alkoholihaittoja yhteiskunnassa. Tutkimusten mukaan ikärajavalvonta pettää maissa, joissa kotiinkuljetus on sallittu, ja se altistaa erityisesti nuoria riskikäytölle.

THL:n vuonna 2024 julkaisema tutkimus osoittaa, että suurin osa kansalaisista on tyytyväisiä nykyisiin alkoholipoliittisiin rajoituksiin. Vain 26 prosenttia vastaajista toivoo rajoitusten löysentämistä, kun taas 57 prosenttia pitää nykytilaa sopivana. Viinit ruokakauppoihin haluavien osuus on laskenut. Tällä hetkellä vain 44 prosenttia suomalaisista kannattaa ajatusta viinien myymisestä ruokakaupoissa. Väkevien myyntiä tukee vain 10 prosenttia.

Lapsiperheiden hyvinvoinnin ja lasten turvallisuuden tulisi olla etusijalla päätöksenteossa, Yhteiskunnan tehtävänä on suojella lapsia. Alkoholin kotiinkuljetusten salliminen olisi askel väärään suuntaan. Kyse ei ole pienestä askeleesta kohti eurooppalaista alkoholipolitiikkaa, vaan isosta riskistä.