Menestyksen mitta ei ole euro, vaan hyvä elämä

Täysin vapailla markkinoilla ei ole kärsivällisyyttä kasvattaa kokonaista puuta tai ehjää ihmistä. Suomessa ja maailmassa on etsittävä yhteisiä pelisääntöjä, jotta luomme sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä.

Nykypäivän politiikka kaipaa kohtuuden evankeliumia. Kohtuuden hyvää sanomaa. Olipa kyse politiikan pöytätavoista tai ympäristön kestävyydestä. Kohtuus kaikessa, sanonta on alun perin tainnut liittyä alkoholin käyttöön, mutta minusta se sopii hyväksi elämän ohjenuoraksi.

Olen aina karsastanut ääriajatuksia. Kohtuus on harmaata, mutta se on myös vakaata, ennakoitavaa ja tasapuolista. Kohtuus on turvallista. Kun ihmisen velvollisuudet ja oikeudet ovat kohtuullisia ja tasapainossa, turvataan hyvä elämä.

Hyvinvointi kuuluu kaikille muksusta mummoon ja vauvasta vaariin

Maailmassa rikkain yksi prosentti omistaa enemmän kuin koko muu maailma. Suomessa 1.850.000 vähävaraisinta omistaa saman verran kuin 7 suomalaista miljardööriä. Vajaat kaksi miljoonaa köyhintä maksavat tuloveroja viisi miljardia euroa, mutta seitsemän herraa / rouvaa maksoivat ansio- ja pääomatuloistaan tuloveroa vain kahdeksan miljoonaa. Tämä ei ole tervettä kannustamista, vaan silkkaa kohtuuttomuutta.

Kun kesä on lämmin, se tuottaa iloa ja elinvoimaa, mutta kun koko maapallon ilmatila lämpenee, jäätiköt sulavat ja koko maailmamme uhkaa tuhoutua. Ei olemassa planeetta Beetä. Siksi meidän on osattava kohtuullistaa elintapojamme.

Me suomalaiset elämme etuoikeutettua elämää monella mittarilla. Taloudellinen asemamme ja hyvinvointimme velvoittaa meitä kantamaan vastuuta maapallosta. Jos verrataan vaikkapa keskivertointialaisen ja -suomalaisen elämää ympäristön näkökulmasta, niin suomalaisen päästöt ovat kuusinkertaiset intialaiseen verrattuna. Siksi vastuumme ilmastopolitiikasta on suurempi.

Maailma voidaan pelastaa ja jokaiselle voidaan luoda hyvä elämä sillä, että lainsäädäntö pitää ahneuden kurissa, maapallon resursseja käytetään solidaarisesti ja yksilö elää kohtuullisesti. 

450 vuotta vanhoissa tuomarin ohjeissa sanotaan: ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata lakikaan olla; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään.”

Allekirjoitin kohtuusliikkeen vaaliteesit  https://www.kohtuusliike.fi/kohtuusliikkeen-vaaliteesit-2019/