Vanhusten palveluiden laatua on valvottava paremmin

Hyvinvointi kuuluu kaikille muksusta mummoon ja vauvasta vaariin. Myös siinä vaiheessa, kun ei enää itse jaksa tai pysty pitämään puoliaan. Nykypäivänä usko tähän ajatukseen horjuu. Esperi Caren tapaus oli lisä naula luottamuksen arkkuun.

Meillä on hyvää ja vähemmän hyvää hoitoa. Ikävä kyllä myös täysin kelvotonta hoitoa täysin alimitoitetuin resurssein. Oma kokemukseni läheisten hoivasta on useammalta paikkakunnalta. Kyse on kotihoidosta ja ympärivuorokautisesta hoivasta, näiden kokemusten varjolla minulla on pelkkää hyvää sanottavaa.

Samaan aikaan monien ihmisten yhteydenotot kertovat myös toisenlaisista kokemuksista ja todellisuudesta. Ja se todellisuus on otettava vakavasti.

Kun valvova viranomainen valvira sulkee yksityisen hoivakodin, se on suuri uutinen. Pääministeri Sipilä kiirehti kiittelemään päätöstä. Valvonta hänen mielestään toimii. Hän vieritti vastuuta tilanteesta kunnille ja niiden hankita osaamiselle. Minun on pakko olla eri mieltä pääministerin arvion kanssa.

Valvontaresurssit ovat täysin riittämättömät. Hallitus ei ole niitä lisäämässä, vaikka sote-uudistus edellyttäisi. Päinvastoin. Peruspalveluministeri Saarikko linjasi, että yritysten omavalvonta on avainasemassa potilasturvallisuuden varmistamisessa. Monta tapausta jää huomaamatta, jos luotamme yksin omavalvontaan.

En tiedä kuinka osaavasti Pohjanmaalla hankinta on tehty, mutta tuskin lakisääteisistä kriteereistä tinkien.

Aluehallintoviraston mukaan epäkohdat liittyivät esimerkiksi riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitotietojen puutteisiin ja lähiesimiestyöhön. Suurin osa näistä puutteista on vanhustenhoitolain laiminlyöntejä.

Sipilä sanoi myös, että kunnilta ei ole säästetty. Pääministeri taisi unohtaa, että hallitus säästi kymmeniä miljoonia laajentamalla sitä joukkoa, jota vaaditaan laskea hoitohenkilöstömitoitukseen. Hallitusohjelmaan oli jopa kirjattu henkilöstönormin määrällinen alennus, mutta siitä hallitus onneksi luopui.

Työntekijöillä on lain mukaan ilmoitusvelvollisuus, ja työnantajan on puututtava välittömästi epäkohtiin. On äärimmäisen vakava viesti, että lähihoitajien liitto Super kertoo, että esimerkiksi Esperi Care työntekijöihin on kohdistunut vastatoimia, kun he ovat toteuttaneet ilmoitusvelvollisuuttaan. Eikä työnantaja ole puuttunut ongelmiin. Näin ei saa olla!

(Julkaistu Kaupunkiuutisissa)