Köyhän pitää olla nöyrä?

Äitini oli töissä pukutehtaalla. Tehdasta ei enää ole, mutta minulla on siitä monta muistoa. Yksi liittyy äidin sanavalmiiseen työkaveriin. Hän tuli töihin hieman myöhässä ja pyyhälsi vauhdilla työpisteeseensä. Kuinkas ollakaan pomo tuli vastaan ja rouva kaatui pomon eteen. Noustessaan hän totesi, että köyhän pitää olla nöyrä. Ei tullut moitteita myöhästymisestä, mutta muutama paha mustelma kyllä.

Tämä hallituskausi on ollut kylmää kyytiä yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleville. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi selvityksen jonka mukaan Sipilän hallituksen lakimuutokset ovat elämäntilanteesta riippuen heikentäneet perusturvan tasoa tai pitäneet sen muuttumattomana.

Eniten ovat kärsineet työttömät. Heidän perusturvan tasonsa on heikentynyt indeksileikkausten ja aktiivimallista johtuvien etuuksien alentamisen seurauksena.

Työttömien toimeentulotuen käyttö on kasvanut huomattavasti vuosina 2015-2019. Tämä on viheliäistä, koska kaikki tunnustavat, että toimeentulotuki on hankala keikkatöiden ja satunnaisten tulojen kannalta. Se synnyttää pahimman tulo- ja kannustinloukun.

Eli hallitus, joka puhuu kovasti työhön kannustamisesta, on ajanut monta ihmistä tilanteeseen, jossa työnsaanti on erityisen vaikeaa. Jossa työstä saatava taloudellinen hyöty leikkautuu pois ellei tulot nouse todella merkittävästi.

Opiskelijoiden kohdalla leikkaukset ovat johtaneet lainanottoon.

THL:n arvion mukaan vuosina 2015–2019 yhä useammalle henkilölle on syntynyt oikeus saada toimeentulotukea.

Viimesijaista toimeentulotukea hallitus ei ole sentään leikannut eli tätä kautta perusturvan varassa elävien tulotaso ei ole laskenut vaan pysynyt kutakuinkin ennallaan.
 
Olen usein kritisoinut sitä, että vaikka työllisyys on parantunut, niin toimeentulotukimenot ja sen varassa elävien ihmisten määrä ovat kasvaneet.

Mielestäni tässä on kyse siitä, että halutaan köyhän olevan nöyrä. Toimeentulotukea ei sentään tarvitse hakea hattu kourassa ei rähmällään, mutta ”kuittinippu” kädessä kuitenkin, vaikka toimeentulotuen perusosanmaksatus siirtyi Kelalle, niin silti se byrokraattinen ja hankala.

Toimeentulotuki tekee mahdottomaksi säästämisen ja jos joku yrittää auttaa henkilöä taloudellisesti, niin se leikkaa toimeentulotukea.

Tässä esimerkki, joka on Kelan sivulta. Se kertoo “Miten 90 euron synttärilahja kutistuu 50 euroon”. ”Anni saa Kelasta perustoimeentulotukea. Hän saa syntymäpäivälahjaksi elokuussa veljeltään 40 euroa ja äidiltään 50 euroa. Lahjojen yhteenlaskettu määrä on elokuussa 90 euroa. Tämä ylittää vähäiseksi katsottavan määrän (50 euroa). Lahjoina saadusta tulosta huomioidaan siis 40 euroa.”

Sinänsä on ymmärrettävää, että tulot otetaan huomioon, mutta ajatelkaapa työtöntä, joka toivoi, että edes syntymäpäivänä voisi olla jotain ekstraa. Tai ajatelkaa lahjan antajaa, joka halusi auttaa.

Sosiaaliturvaremontti on välttämätön. Sen yhtenä tavoitteen pitää olla se, että ihmiset pääsevät pois toimeentulotuelta. Sitä ei ole tarkoitettu pysyväksi. SDP:n mallissa etuuksia yhdistettäisiin ja samantasoistettaisiin sekä niiden yhteensovitusta työtulojen kanssa helpotettaisiin.