Miten vähentää mielen sairastumista?

Vaalikentillä mielenterveyden ongelmat ovat nousseet poikkeuksellisen voimakkaasti esiin. Äidit ja isoäidit ovat huolissaan masentuneista tyttäristään. Työttömät kertovat masennuksesta. Opiskelijat stressin tuomasta ahdistuksesta. Toiset kertovat iloista selviytymistarinaansa. 

Mielenterveysongelmien lisääntyminen näkyy selvänä kasvuna sairauslomatilastoissa. Asiantuntijat jopa ennustavat, että kohta mielenterveyden häiriöt ohittavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sairauslomatilastoissa.

Aivan liian moni siirtyy aivan liian nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi.

Ymmärrän poliitikkona enemmän terveydenhuollon rakenteista kuin itse terveydenhuollosta. Sen olen oppinut vuosien varrella, että rokottamalla taltutettiin aikanaan lapsille ja muille vaaralliset tartuntataudit. Valistamalla ja ruokaterveydellä vähennettiin sydän- ja verisuonitauteja. Työergonomialla ja työsuojelulla kampitetaan tuki- ja liikuntaelintein sairauksia. Kuka osaisi neuvoa keinon taltuttaa mielenterveyden ongelmat?

Mielenterveys on tärkeää hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kannalta. Mutta miten tukea hyvän mielenterveyden toteutumista. Kun vaalipaneeleissa asia nousee esiin, moni ehdokkaista vastaa, että tarvitaan matalankynnyksen palveluja, aidosti matalankynnyksen palveluja, terapiatakuu jne.

Itse mietin sitä, miksi mielenterveyden ongelmat kasvavat? Mitä voidaan tehdä, jotta osaisimme lisätä vahvistavia ja suojaavia tekijöitä. Miten vahvistaa itsetuntoa ja elämänhallintaa. Miten synnyttää yhteisöjä, joissa voi saada sosiaalista tukea ja kokea osallisuutta.

Huoli toimeentulosta ahdistaa. Perustulokokeilun tuloksissa näkyy, että työllisyysvaikutuksia kokeilulla ei ollut, mutta ihmisten koettu terveys ja hyvinvointi näyttäisivät lisääntyneen. Itse en pidä kokeilua perustulokokeiluna, vaan ennemmin kyse oli karenssittomasta työttömyysturvasta. Ajattelen kuitenkin, että kokeilu osoittaa sen, että turvattu toimeentulo luo parempaa oloa.

Uskon, että panostamalla köyhyyden ja epävarmuuden poistamiseen, ehkäistään ahdistusta ja masennusta. Rakentamalla hyvinvoivaa työelämää vähennetään työuupumusta ja varhaista eläköitymistä. Turvaamalla opiskelijoiden toimeentuloa, nopeutetaan valmistumista ja ehkäistään masentumista jne.

Kaikki mielenterveyden ongelmat eivät tietenkään poistu näillä keinoilla. Ihmiset sairastuvat, vaikka eläisivät kuinka terveesti. Sairaus ei ole oma valinta. Hoidetaan enemmän terveyttä, niin säästetään sairaanhoidon kuluissa.