#Ilmastolakko - Maapallo on ainutkertainen

Koululaisten ilmastolakko keräsi jo heti alkaessaan eduskunnan edustan niin täyteen väkeä, että Mannerheimintie piti sulkea. Mielenosoituksia on lisäksi muualla Suomessa. 

Nuoret liikkuvat spontaanisti ilman sen suurempia organisaatioita. Heillä on tarve osoittaa mieltään, onhan kyse omasta ja koko maapallon tulevaisuudesta.

Nuoret muistuttivat puheenvuoroissaan, että heidän ei pitäisi joutua olemaan eduskuntatalon portailla vaatimassa ilmastotekoja, vaan aikuisten pitäisi hoitaa työnsä. He ovat tässä oikeassa.

Meillä kaikilla on vastuu ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. Se on sitä suurempi, mitä vaikutusvaltaisessa asemassa olemme. Tätä vastuuta ei voi kiertää sanomalla anteeksi, en tiennyt.

Ilmastolakossa arkiset toimet koulunkäynti ja työnteko pysähtyvät. Niin käy, jos ilmastonmuutosta ei pysäytetä. Siksi lakko on hyvä symbolinen nimitys mielenosoituksille. 

Kun olin lakkolaisten ikäinen, olin ihan varma, että maapallo tuhoutuu ja että otsonikato tuhoaa meidät. Ei tuhonnut.

Nyt olemme saman äärellä, mutta ratkaisut jota vaaditaan ovat moniulotteisimpia. Toimet joita tarvitaan ovat vaikeampia ja niillä on kiire.

Ilmastonmuutoksen seurauksena yhteiskunnallinen järjestys horjuu paljon pahemmin lakkoilun vuoksi. 

Suomen uusi hallitusohjelma on ilmastonmuutoksen näkökulmasta hyvä. Mutta se on vasta hallituspuolueiden yhdessä sopima paperi. 

IPCC:n mukaan fossiilisten polttoaineiden alasajo ei enää riitä. On etsittävä muita keinoja. Metsäkato on pysäytettävä ja turvemaapeltojen raivaaminen lopetettava, maankäytöstä syntyvät päästöt pitää saada kuriin jne. On toimittava EU-tasolla ja globaalilla koko maapallon käsittävällä tasolla. Sekä yksilöinä.

Ilmastonmuutokseen ei voi vastata vasta huomenna. Se on täällä tänään.