Tarja Filatov: Hallituksen kehysriihi eteni viiden Teen taktiikalla - Turvallisuus, terveys, tutkimus, toimeentulo ja työ

Kehysriihen päätökset linjaavat tulevia budjetteja. Tällä kertaa kehysriihtä varjosti Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan. Siksi panostukset turvallisuuteen ovat poikkeuksellisen vahvat.

Jotta selviämme tulevaisuudessa meidän on oltava kilpailukykyinen ja siksi toinen suuri panostus tehtiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan edistämiseksi ja tulevaisuuden kestävän kasvun vahvistamiseksi.

Epävarmana aikana panostetaan turvallisuuteen

Pyytämättä ja yllättäin turvallisuustilanne Euroopassa heikkeni, siksi hallitus panostaa puolustusvoimien toimintakyvyn kehittämiseen materiaalihankintoihin. Lisäresurssia käytetään mm. panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseiden, taistelijan varusteiden, tykistöampumatarvikkeiden, kenttähuoltomateriaalin sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjusten hankintaan.

Puolustusvoimien toimintamenoja korotetaan kehyskaudella 130-200 miljoonan euroa vuodessa. Niin voidaan lisätä puolustusvoimien henkilöstömäärää asteittain ja kertausharjoituskoulutettavien reserviläisten määrää. Samalla nostetaan puolustusmateriaalien kunnossapitoa. Rajavartiolaitos saa lisäresurssia.

Investoinnit terveyteen ja hyvinvointiin koskettaa meitä kaikkia

Sote-uudistus on osa turvallisuutta. Arjen turvaa, mutta ennen kaikkea terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Jotta uudistus tapahtuu turvallisesti tarvitaan häiriötön siirtymä uuteen. Tässä tietohallinnolla on iso merkitys. Samalla voidaan parantaa palveluja niin asiakkaan kuin työntekijöiden näkökulmasta.

Hyvinvointialueiden toiminta saa lisäresurssia pelastustoimen tietohallinnon kehittämiseen ja hyvinvointialueiden lisärahoitukseen. Jo tänä vuonna hyvinvointialueille varataan ICT-järjestelmiin 100 miljoonan euron lisävaltuutus.

ICT:n lisärahoitus tulee tarpeeseen. Järjestelmien yhteensovittaminen on iso työ varsinkin niillä alueilla, joilla yhteistä sote-kuntayhtymää ei ole ollut valmiina kuten Kanta-Hämeessä.

Kehysriihen päätöksin hoitotakuu etenee. Sen ajatus on että sairastuessaan ihmisen on ensimmäisenä päivänä saatava yhteys ammattilaiseen, joka arvioi tilanteen ja päästävä seitsemän päivän sisällä lääkäriin. Lain valmistuessa ratkeaa uudistuksen yksityiskohdat.

Tulevaisuuden menestys ei synny tyhjästä

Myös osaavan tulevaisuuden rakentamiseen panostetaan monin tavoin. Tavoitteena on nostaa tutkimukseen ja kehittämiseen. Valtion T&K-rahoitus on ensi vuonna noin 2,3 miljardia euroa.

Tutkimus ja innovaatiot rakentavat tulevaisuuden kasvua, parantavat kilpailukykyämme osaamisvetoisilla markkinoilla ja auttavat meitä vihreön siirtymän toteuttamisessa.

Hallitus päätti mm. pysyvästä korotuksesta Suomen Akatemian valtuuteen, Business Finlandin TKI-avustusvaltuuteen sekä kertaluonteisesta korotuksesta veturiyritysten tukeen. Lisäksi alueille tulee uusi TKI-rahoituksen instrumentti.

Myös ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa vahvistetaan. Tämä on erityisen törkeää, jotta ns. Tulevaisuusinvestointien rahoituksen päättyessä rahoitus ei sukella. Opiskelijoiden tulorajoja nostetaan vuoden 2021 tasosta 50 prosentilla vuodesta 2023 lukien.

Toimeentulo tiukilla

Polttoaineiden maailmanmarkkinahintojen nousu, inflaation nousu ja huoli Ukrainan sodan vaikutuksista on saanut monet ihmiset huolestumaan toimeentulostaan. Työssäkäyviä hallitus on tukenut työmatkavähennystä parantamalla ja nyt päätetty kela-indeksin varhennus auttaa kaikkein pienituloisimpia.

Yleensä kela-indeksi korottaa etuuksia vuoden jälkijunassa. Nyt ylimääräinen indeksikorotus tehdään jo elokuussa, jotta pienituloisimpien toimeentulo seuraisi paremmin elinkustannusten nousua. Korotus auttaa mm. eläkeläisiä ja työttömiä.

Vahvempaa muutosturvaa ikääntyneille työttömille

Työllisyys on kehittynyt positiivisesti, vaikka taustalla on koronan negatiiviset vaikutukset moniin yrityksiin. Erityisen iloinen voi olla nuorempien ikäluokkien parantuneesta työllisyystilanteesta.

Ikävä kyllä tilanne ei ole yhtä suotuisa ikääntyneiden työntekijöiden kohdalla. Rakennemuutos aiheuttaa työpaikkamenetyksiä ja vaikka uusia työpaikkoja syntyy, ikääntyneemmän työntekijän on yhä vaikea työllistyä. Siksi on tärkeää, että hallitus panostaa kehysriihen päätöksissä yli 55-vuotiaiden työllistymiseen noin 60 miljoonaa lisäeuroa.

Ensi vuonna otetaan käyttöön ikääntyneiden muutosturvakoulutus ja 55 vuotta täyttäneiden työhön paluun tuki. Muutosturvapaketin tarkoituksena on edistää työttömäksi joutuneiden ammatillisia valmiuksia tai valmiuksia toimia yrittäjänä, ja edistää irtisanotun nopeaa uudelleen työllistymistä.

Tämä on tervetullutta apua, koska moni on tehnyt pitkän uran saman työnantajan palveluksessa ja työnhaun tavat ovat ajan kuluessa muuttuneet. Ammatillisen koulutuksen vahvistaminen on tarpeen, koska osaamistarpeet muuttuvat.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysastetta ja vahvistaa julkista taloutta. Jotta tavoitteisiin päästään ja osaavan työvoiman saatavuus turvataan, tarvitaan myös ikääntyneiden työpanosta ja osaamista.

Tässä muutamia poimintoja tulevista budjettilinjoista. Paljon muutakin paketissa oli, mutta tässä tämänkertaiset nostot.