Ulkona on hellelukemat, mutta eduskunnan salissa keskustelu lisätalousarviosta sujui varsin viileästi. Kiihkeää debattia ei syntynyt.
Lisätalousarvioesitys on poikkeuksellisen suuri. Syyn tiedämme. Se on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Suurten summien taustalla on turvallisuusympäristön muutos.
Panostukset puolustusvoimiin, rajaturvaan, kyberturvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja Ukrainan apuun sekä pakolaisten vastaanottoon ovat välttämättömiä.
Vihreän siirtymän panokset taas ovat isolta osin irtaantumista venäläisestä energiasta. Se on välttämätöntä.
Kokoomus on huolissaan Suomen kriisinsietokyvystä. Itse ajattelen, että tällä vaalikaudella eteemme tulleesta tuplakriisistä olemme selvinneet kohtuullisen hyvin. Ensin korona ja sitten sota.
Perussuomalaiset olivat huolissaan velasta, mutta esittivät samaan aikaan rahareikiä mennen tullen.
Tosi paikan tullen Suomi näyttää toimivan hyvin. Jopa suhteellisen yhtenäisesti. Kun akuutti tilanne alkaa helpottaa, kritiikki kovenee. Hyvä niin, jos osaamme ottaa opiksi aidosta kritiikistä ja jättää turhan mesoamisen omaan arvoonsa.
Kokoomuksen kriisihuoli liittyi ymmärrykseni mukaan velkaan. Kokoomus on aina huolissaan velasta, kun palveluita tai ihmisille suunnattuja tulonsiirtoja nostetaan. Veronkevennyksiä esittäessään kokoomus ei ole huolissaan tulojen pienenemisestä ja sitä kautta kasvavasta velasta.
Olen sitä ikäpolvea, joka tuli eduskuntaan, kun korkomenot oli yksi budjetin suurimpia pääluokkia, joten en todellakaan suhtaudu velkaan kevyellä mielellä. Kotitalouksien lainoissa korot huitelivat jopa 18 prosentissa.
Onneksi yhtä pahaa tilannetta ole näköpiirissä, vaikka koronnousu syö liikkumavaraamme.
Tasapainotoimet ovat kiistatta edessä, mutta akuutissa kriisissä leikkaukset vain syventäisivät ihmisten hätää.
Tasapainoa on haettava ennen muuta rakennemuutosten avulla ja säästöt kohdennettava siten, että yksi säästö ei toisaalla synnytä suurempaa kulua.
Kannattaa muistaa, että rahavelka on yksi velan muoto. Ympäristövelka, sosiaalinen velka ja sivistyksellinen, hoitovelka puhumattakaan turvallisuusvelasta kasvattavat hoitamattomana rahavelkaa.
Marinin hallitus haluaa varautua asioihin, koska se on inhimillisestä ja talousviisasta. 1990-luvun lama opetti, että ennalta ehkäisystä säästäminen tulee sairaan kalliiksi.
Ennaltaehkäisy on kriiseihin varautumista. Yksilöiden elämän kriiseihin. Siksi lisätalousarviossa panostetaan lapsiin ja nuoriin, koska koronan sosiaalinen varjo on pitkä.
Hyvinvointialueiden rahoitusta aiennetaan ja korotetaan tarkentuneiden laskelmien mukaisesti ja hyvinvointialueiden ICT-kustannuksiin suunnataan lisäresurssia.
Kela-etuuksien indeksikorotusten maksatusta aiennetaan, jotta kaikkein köyhimmät pärjäisivät hintojen noustessa. Summat eivät ole suuren suuria, mutta auttavat hieman.
Tämän lisäksi tulee syksyn budjettiriihessä miettiä, millä tavoin ihmisten toimeentuloa voidaan turvata.
Päädyimmepä mihin tahansa välineisiin, on tärkeää, että toimet näkyvät kuluttajan kukkarossa perillä asti. Sellaisiin toimiin, joilla on riski jäädä väliportaisiin, ei nyt ole varaa.