Tarja Filatov: Sen osaavat hanhet

Hyvinvointivaltio on kuin hanhiaura. Hanhista vahvimmat lentävät auran kärjessä ja taittavat tuulen voimaa. Kun kärjessä lentävät hanhet väsyvät, ne vaihtavat paikkaa taustalla lentäneiden kanssa. Hanhet vuorottelevat kärjessä, jotta kenenkään taakka ei kasvaisi liian suureksi. Tämän osaavat hanhet.

Hyvinvointivaltio perustuu siihen, että kaikki vuorotellen kerrytämme yhteistä veropottia ja että jokainen meistä on joskus edunsaajana. 

Kukaan ei synnytä veronmaksajia, vaan vauvoja. Vauvat varttuvat, pääsevät kouluun ja  mahdollisimman moni aikanaan työhön. Lopulta eläkkeelle.  

Meidän on pidettävä huolta lapsista ja nuorista, koska heissä on tulevaisuus. Meidän on pidettävä huolta ikäihmisistä, koska he ovat tämän maan rakentaneet.

Eläkkeellä mahdollisimman monen pitäisi voida elää vielä pitkään täyttä elämää.

Huolenpitoon kuuluu niin toimeentulo kuin hoiva. Nyt ei ole aika jarrutella indekseissä, koska hinnat ovat nousseet eikä korkealle inflaatiolle näy vielä loppua. 

Sote-uudistuksen yksi tavoite on kustannusten nousun hillintä, mutta se ei tapahdu hetkessä. Nyt tarvitaan riittävät resurssit hoitojonojen purkuun, rakennemuutoksen aikaansaamiseksi, integraation toteuttamiseksi. 

Tärkeintä on saada käännettyä kustannusten painopiste korjaavista toimista ennaltaehkäiseviin palveluihin - sairaanhoidosta terveydenhoitoon. 

Muuten emme kykene hillitsemään tulevaisuuden kustannuksia.  

Tarvitsemme elämänkaaren mittaisen huolenpidon, jossa jokainen vuorollaan osallistuu kykyjensä ja varojensa mukaan.