Tarja Filatov: Ylestä kiehuntaa

Hallitusneuvottelijoiden ensimmäinen julkitullut kiista on Yleisradion nykyinen rahoitus. Rahoitusmalli on sovittu parlamentaarisesti pitkien pohdintojen jälkeen. Laaja poliittinen enemmistö on halunnut turvata Ylen riippumattomuuden. Demokratiassa ei ole perusteltua rahoittaa hallituksen Pravdaa.

Yle on edelleen tutkimusten mukaan Suomen luotetuin uutismedia. Ylen brändi on tutkimusten mukaan parantunut. Yli 80 prosenttia suomalaisista luottaa Yleen, kun taas iltapäivälehtiin vain noin neljännes. Tähän väliin sijoittuvat muut uutismediat.

Kannatus sille, että Yle on täyden palvelun talo, on ollut laajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Yle palvelee kaikkia suomalaisia ja sillä on laaja maantieteellinen ulottuvuus maakunnissa olevien toimitusten kautta. Yle tarjoaa uutisia, ajankohtaisohjelmia ja pienille yleisöille kohdennettuja ohjelmia, viihdettä ja urheilua, koska kaikilla ei ole varaa kaupallisiin kanaviin. 

Ylen rahoitus on noin 500 miljoonaa. Jos tästä leikataan yli neljännes, kuten julkisuudessa on esitetty, niin Ylen rooli muuttuu. Se, että Yleisradion rahoitusta suunnitellaan leikattavaksi, ei ole majesteettirikos. Näin on tehty ennenkin. Esitetyt summat ovat kuitenkin kohtuuttomia. Ne vaarantaisivat mm. alueellisten toimitusten olemassaolon.

Poliittinen ohjelmisto-ohjaus on majesteettirikos. Vapaassa maassa pitää vallita journalistinen vapaus. Halu ohjata ohjelmapolitiikkaa löytyy perussuomalaisten poliittisista ohjelmista. Säästää saa, mutta näpit irti ohjelmistosta.

Kohu nousi siitä, kun perussuomalaisten hallitusneuvottelija kyseli sosiaalisessa mediassa, mitä kanavia tai ohjelmistoja Ylestä voidaan leikata. Tulevan pääministerin julkinen vastaus oli onneksi, että ohjelmistoon ei puututa. Tämä ei perussuomalaista neuvottelijaa tyydyttänyt, vaan varjoneuvottelut jatkuivat somessa.

Kohun seurauksena hallitusneuvottelijat päätyivät tekemään some-etiketin neuvotteluihin. Mikähän etiketti seuraavaksi?

Perussuomalaiset ovat aktiivisia somessa. Tästä arvostus heille. Algoritmit kuplaannuttavat viestintäämme, sitä mitä klikkaa saa enemmän ja enemmän. Siksi on tärkeää, että seuraamme monenlaista mediaa: Yleä, Maikkaria, maakuntalehtiä, eri arvopohjan omaavia julkaisuaja. Samaa asia on hyvä katsoa monen tuottajan näkökulmasta. Myös Ylessä samaa asiaa tarkastellaan usein hyvin erilaisista näkökulmista. Onneksi.