Tarja Filatov: Vielä ei ole liian myöhäistä

Sen minkä ihminen on tehnyt, sen voi ihminen muuttaa. Yksilötasolla kenenkään ei tarvitse olla täydellinen. Minulla on tapana sanoa, että kenelläkään ei saa olla kaikkia ilmastopaheita, mutta jokaisella saa olla jokin. Tämä siksi koska elämämme ovat erilaisia. 

Maapallo on rajallinen ja sen kunnioittaminen on koko ihmiskunnan hyvinvoinnin edellytys. Riskit eivät poistu silmiä sulkemalla tai ajattelemalla, että jossain muualla tuhotaan maapalloa enemmän. Suomalaisten kulutus ja tuotanto eivät ole nykyisellään kestäviä.

Ilmastonmuutosta on hillittävä ja samaan aikaan sopeuduttava sen tuomaan muutokseen. Kiertotalous, vähähiilisyys ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen vievät kestävään suuntaan.

Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä, meillä on teknologiaa ja osaamista siihen. Voimme myydä osaamistamme, luoda kestävää hyvinvointia ja työpaikkoja Suomeen. Vihreä teknologia on jo olemassa ja sitä kehitetään jatkuvasti lisää. Olennaista viennin ja työpaikkojen näkökulmasta on, että osaamme kaupallistaa osaamistamme.

Ilmaston lämpenemisen haitat eivät jakaudu tasan. Ilmastopolitiikkaa on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. On otettava huomioon toimien vaikutukset eri väestöryhmissä, eri alueilla ja lievennettävä vaikutuksia sekä kompensoitava kustannuksia. Kukaan ei saa joutua kohtuuttomaan tilanteeseen. Esimerkiksi verotusta on uudistettava radikaalisti. Eikä meillä vielä ole edes malleja olemassa siitä miten.