Tarja Filatov: ”Uusi ei synny umpiossa”

Jo muinaiset luolaihmiset koristelivat taiteella kotejaan. Silloin hengissä pysymisen tarve oli suuri ja vaati ponnisteluja. Olisi luullut, ettei taiteen harrastamiselle olisi ollut aikaa, mutta tarinoiden kertomisen tarve on ollut ilmeisen suuri jo varhain.

Kulttuurilla ja taiteella on itseisarvo. Kulttuurilla ja luovuudella on iso merkitys ihmisten hyvinvoinnin, Suomen elinvoiman, jopa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kannalta. 

Kulttuuripoliittisen selonteon visio lähtee siitä, että selonteon 2040-luvulla taide ja kulttuuri ovat Suomea vahvistava ja yhdistävä voima, joka inspiroi rakentamaan kestävämpää, elinvoimaisempaa ja inhimillisempää tulevaisuutta. 

Onnistuneen kulttuuripolitiikan seurauksena ihmisten kokema osallisuus ja merkityksellisyys tuottavat laaja-alaista sivistystä, hyvinvointia sekä yhteiskunnallista ja taloudellista arvoa yhteistyössä muiden politiikan alojen kanssa. Kerrassaan hieno tavoite!

Hallitus vie kuitenkin kulttuuripolitiikkaa väärään suuntaan. 

Kulttuurista halutaan jokaisen oikeus, mutta riskinä on, että kulttuurialan tuen leikkaukset ja ALV:n korotus nostavat lippujen hintaa ja vie kulttuuria ja taidetta kauemmas pienituloisista ihmisistä.

Kulttuurileikkaukset heikentävät kulttuurin alueellista saatavuutta ja saavutettavuutta. 

Jos museo joutuu luopumaan lasten työpajoista, tai maakuntakeskuksen teatterit supistavat ohjelmistoaan yleisö supistuu.

Valtionosuutta saavien teattereiden leikkaukset ovat jopa yli 10 % viime vuodesta. Leikkaukset osuvat erityisesti maakuntateattereihin sekä helsinkiläisiin puheteattereihin. 

Monet teatterit ovat aloittaneet muutosneuvotteluita ja joutuvat irtisanomaan taiteen tekijöitä.

Onneksi sentään lastenteatterit, tanssi- ja sirkustoimijat sekä kiertueteatterit on suojattu suuremmilta leikkauksilta.

Tämän ohella tulevaisuuden taivaalla on mustia pilviä. Mihin ja kuinka suurina iskevät ensi vuoden leikkaukset? Teattereissa yhden miljoonan leikkaus tarkoittaa 40 henkilötyövuoden vähennystä. Koska työsuhteet ovat lyhyitä käytännössä puhutaan 100 hengestä. 

Ristiriita sinänsä hyvän selonteon ja leikkausten kohdentamisen välillä on suuri. Ja se surettaa. 

Nyt olisi tärkeää luopua tulevista leikkauksista. Netflix ei tuo Imatralle suomalaista kulttuuria. Max ei turvaa Kainuussa suomalaista kulttuuria. Jos rakenteet murtuvat, niitä on vaikea saada takaisin.

Suomi kaipaa kipeästi uudistumista teatterikorkeakoulun professori Elina Knihtilä on sanonut viisaasti, että uusi ei kasva umpiossa.

Kulttuuri rikkoo rajoja, yhdistää yllättäviä asioita, luo oivalluksille pohjaa. Juuri nyt tarvitsemme tätä, jotta osaamme luoda uutta.