Tarja Filatov: Lähisuhdeväkivalta on usein salarikos

Me voimme olla olla ylpeitä Istanbulin sopimuksesta, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi olla tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Parantamisen varaa on paljon.

Suomi on sopimuksen ratifioinnin jälkeen siirtänyt turvakotien rahoituksen valtion vastuulle. Turvakotipaikkoja on lisätty ja lisätään edelleen.

Olemme perustaneet tukikeskuksen seksuaalisen väkivallan uhreille ja avanneet neuvontapuhelimen perheväkivallan uhreille ja niin edelleen.

Pyrimme tunnistamaan ajoissa väkivallan uhrit, jotka todennäköisimmin joutuvat väkivallan uhreiksi tulevaisuudessa ja pyrimme katkaisemaan lähisuhdeväkivallan kierteen.

Istanbulin sopimuksen ratifiointi on ollut vahva väline asioiden eteenpäin viemisessä. Poliittinen paine on mahdollistanut "mahdottomien" uudistusten tekemisen.

Mielestäni on hyödyllistä ja strategisesti tärkeää huomata, että sukupuoleen liittyvän väkivallan ehkäiseminen on kansantalouden kannalta erittäin kannattavaa.

Suomessa naisten kokeman fyysisen perheväkivallan välittömät lisäkustannukset terveydenhuollolle ovat 150 miljoonaa euroa vuodessa. Eikä siinä vielä kaikki. Väkivallasta seuraa pitkäaikaisia kustannuksia.

Väkivalta aiheuttaa inhimillistä kärsimystä sekä sen kokevalle henkilölle että hänen perheelleen ja lähipiirilleen. Väkivallan kokeminen on fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti traumatisoivaa.

Väkivallan kustannuksista puhuminen ei tarkoita, että aliarvioisimme väkivallan uhreille aiheuttamaa suurta inhimillistä kärsimystä. Päinvastoin. Se osoittaa, että meidän on investoitava väkivallan ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi.

Perheväkivalta on usein piilorikos, joka ei tule ilmi, koska uhrit voivat tuntea syyllisyyttä ja häpeää tapahtuneesta.

Lähi- ja seksuaalista väkivaltaa raportoidaan vähemmän kuin tapahtuu - suomalaisen tutkimuksen mukaan vain kolmasosa hakee apua tilanteeseen.

Sukupuoleen liittyvän väkivallan ehkäisy on tärkeää naisten, lasten ja miesten hyvinvoinnille sekä yhteiskuntiemme tulevaisuudelle. Väkivallan ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi on kehitettävä ennaltaehkäiseviä ja korjaavia toimia väkivallantekijöille.

Nyt on aika työskennellä lujasti yleissopimuksen ratifioivien ja sen velvoitteiden täyttävien valtioiden määrän lisäämiseksi.

(Lyhennelmä puheestani Euroopan Neuvostossa keskiviikkona 25.1.2023)