”Ei kulttuuri ole mikään jälkiruoka, kaunis torttu, vaan jokapäiväistä leipää. Mitä enemmän sitä on, sen helpompi meidän on elää. Taide jollain tavoin pitää meidät koossa, ilman sitä leijailisimme sinne tänne. Luulisin. (Bo Carpelan)” Viisaasti sanottu.
Taide ja kulttuuri auttavat vaikeina aikoina käsittelemään ahdistusta, analysoimaan tapahtunutta, luomaan uutta ja tuomaan toivoa. Tarvitsemme kulttuuria juuri nyt kipeimmin. Siksi ei ole yhdentekevää, miten autamme kulttuuria ja taidetta ylös koronakuopasta.
Kulttuuriharrastuksella on tärkeä sosiaalinen merkitys. Korona on lisännyt yksinäisyyttä. Siksi on tuettava keinoja, joilla ihmiset erityisesti nuoret löytävät polun takaisin sosiaalisempaa elämän pariin. Yli 90 prosenttia kulttuurin harrastajista on löytänyt uusia kavereita harrastuksen myötä. Vielä useampi kulttuurin harrastajista on kokenut voivansa harrastuksellaan ilahduttaa muita. Ihmiset kokevat, että harrastus on keino löytää itsestään jotain uutta.
Kyse on ihmisten hyvinvoinnista ja yhteiskunnan elinvoimasta. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä ja marginaali-ilmiöstä.
Kun kunnat miettivät elinvoimaansa, niiden kannattaa ottaa kulttuuri tosissaan. Kotitaloudet ostivat kulttuuripalveluita lähes kuuden miljardin euron arvosta vuonna 2020. Julkinen sektori puolestaan hyötyi veroina ja maksuina kulttuurista yli 3 miljardia euroa.
Valtion panostus kulttuuriin vuonna 2020 oli 1,2 miljardia euroa, kunnat panostivat kulttuuritoimintaan noin 900 miljoonaa euroa. Kulttuuri ylti kuitenkin 13 miljardin euron tuotokseen koronasta huolimatta.
Viime vuosikymmenen aikana kulttuurialojen tuotos on kasvanut noin 1,5 miljardia euroa, mutta korona söi tuotosta vuonna 2019 1,2 miljardia euroa.
Kyse ei ole taloudellisesti pikkusummista. Vaikka kulttuurialojen tuotos on kasvanut viime vuosikymmenen aikana, on kulttuurialojen työllisyys vähentynyt yli 25 prosenttia. Ala on toipunut koronasta hitaammin kuin monet muut alat.
Kulttuurin tuotos on kasvanut yli 50 % viime vuosikymmenen aikana elokuvien, videoiden, tietokonepelien sekä arkkitehtuuri- ja taideteollisuussuunnittelun aloilla.
Työllisyys puolestaan on vähentynyt yli 40 % viime vuosikymmenen aikana sanoma- ja aikakauslehtien toimialalla, valokuvauksessa, taideliikkeissä, soitinten valmistuksessa ja kaupassa, sekä kulttuuritapahtumien järjestämisessä.
Kulttuuriala on työvoimavaltainen, minin perustuu osa sen talousvaikutuksista yhteiskunnalle. Kulttuuriala työllistää 77 000 työntekijää. Jos huomioidaan välilliset vaikutukset eli kerrannaisvaikutukset, kulttuuriala työllistää yli 120 000 henkilöä.
Kotitaloudet käyttävät omia rahojaan kulttuuriin 5,7 miljardia euroa vuodessa. Kulttuurin osuus yksityistä kulutusmenoista on noin 5 %.
Julkinen sektori kerää kulttuurialan toiminnasta vero- ja maksutuloja yhteensä 3,3 miljardia euroa vuodessa. Ei mikään pikkusumma sekään.
Miksi näin paljon lukuja, vaikka kulttuurilla on arvo itsenänsä. Siksi, että liian usein budjettien valmistelussa sanotaan, että ei ole varaa panostaa. Painostamatta jättäminen tulee kalliimmaksi.