Tarja Filatov: Parempi hyvinvointialue, parempi mieli

Elämme herkkiä aikoja. Aina kun rakennamme isosti uutta, voimme onnistua tai joutua ojasta allikkoon.

Nyt on uudistumisen hetki sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lainsäädäntö antaa raamit, sisältö rakennetaan Kanta-Hämeessä. Aluevaalit eivät ole yhdentekevät. Niissä valitaan päättäjät hyvinvointialueille.

Niissä linjataan vanhustenhoivan, terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden laadusta, saatavuudesta ja saavutettavuudesta, hinnasta, palveluverkosta, digitalisaation toteuttamistavoista jne. Meille kaikille elintärkeistä asioista.

Jokainen meistä tarvitsee hyvinvointialueen palvelua ja on jo tarvinnut. Melkein jokainen meistä on aloittanut elämänsä synnytyssairaalassa. Ikääntyessämme valtaosa meistä on tarvinnut lääkäriä tai muuta hoivaa jne.

Liian usein kuulee, että ei koske minua. Kyllä koskee ja kovasti! Haluan olla mukana rakentamassa hyvinvointimme tulevaisuutta.

Ehkäistään eriarvoisuutta

On tärkeää, että hyvinvointialueiden valtuustoissa hahmotetaan kokonaisuus. Uudistus onnistuu, kun painotamme perusterveydenhoitoa ja sosiaalipalveluita. Näin saamme suurimmat terveys- ja taloushyödyt.

Eriarvoisuuden ehkäisy ja terveyserojen kaventaminen on yksi keskeinen osa uudistuksen tavoitteita. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn on panostettava.

Ihmisen ei tarvitse tietää onko hän perusterve vai erikoissairas, vaan apua pitää saada tarvittaessa. Päättäjän puolestaan pitää ymmärtää, että jos kasvavaa tarvetta erikoissairaanhoitoon ei kyetä ehkäisemään ennalta, resurssit loppuvat.

Huolehditaan henkilöstön jaksamisesta

Uudet valtuustot tekevät linjavalintoja jo tulevana keväänä. Turvataan osaavan henkilöstön riittävyys, sillä palvelujen laatu syntyy motivoituneiden ja hyvinvoivien ihmisten työstä. Väsynyt ihminen ei opi uutta eikä kestä muutosta. Johtaminen, työnorganisointi, kouluttautumis- ja urakehitys on tärkeää.

Otetaan työntekijät mukaan uudistuksen käytännön toteutuksen suunnitteluun ja toimeenpanoon. Tarjotaan työntekijöille mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön sekä työyhteisöön muutoksessa ja sen jälkeen.

Parannetaan työoloja ja -ympäristöä mm. kehittämällä työterveyshuoltoa, turvaamalla henkilöstömitoitusten toteutuminen ja sijaisresurssit. Koko maassa on kyse lähes neljännesmiljoonan ihmisen työpanoksesta. Ei mikään pikkujuttu.

Luodaan selkeät pelisäännöt sille, miten palveluja tuotetaan. Laki määrittää vahvan julkisen pohjan. Yksityinen ja järjestöt toimivat täydentäjinä. Esimerkiksi palvelusetelit ovat joustava keino ruuhkien purkamisessa, ne tukevat yksilön valintaa silloin, kun asiakas on halukas ja osaava valitsemaan. Kumppanuutta korostava hankintaosaaminen, jossa laatu ja hinta ovat oikein painotettuja, tuo lisäarvoa omalle tuotannolle.

Lähipalveluista puhutaan paljon. Mitä niillä oikein tarkoitetaan? Itse ajattelen, että lähipalvelua on ainakin kotihoito, neuvola, laboratorion näytteenotto, lääkäri vastaanotto, hammashoito. Se voi olla enemmän, jos väestöpohja ja resurssit mahdollistavat. Vahvistetaan koulujen moniammatillista sote-tukea. Nämä palvelut on hyvä olla joka kunnassa ja Hämeenlinnan pitäjissä.

Vahvistetaan mielenterveyttä - erityisesti nuorten

Otetaan mielenterveyspalveluiden parantaminen tosissaan. Kun hoitotakuu tulee voimaan, sen on koskettava mielenterveyden palvelua. Takuun ajatus on, että ensimmäisenä päivänä saa arvion palvelutarpeesta ja että viikon sisällä pääsee lääkäriin ja tarvitsemansa avun piiriin.

Mielenterveyspalvelun parantaminen on välttämätöntä, koska korona on koetellut ja koettelee meidän kaikkien hyvinvointia. Erityisesti nuorten. Koko kansakunnan stressitasot ovat paljon korkeammalla kuin ennen koronaa, nuorten ahdistus ja masennus on lisääntynyt. Apua on saatava ajoissa. Huomioidaan tämä sote-resurssien jaossa.

Kyllä tästä hyvä tulee, jos toimeen tartumme. Ja tartummehan me. Ihminen ensin.

(Julkaistu Hämeen Sanomissa)

Tarja Filatov: Mistä sosiaali- ja terveysalan työntekijät?

Sosiaali- ja terveyspalveluissa henkilöstön saatavuus alkaa jo vaikeuttaa palveluiden saatavuutta. Tämä on iso riski koko hoivalle. Korona on tuonut lisää vaikeuskerrointa henkilöstön saatavuudelle ja jaksamiselle.

Sote-alalle arvioidaan tarvittavan vajaassa kymmenessä vuodessa vuoteen 2030 mennessä 170.000 työntekijää. Ja seuraavan 15 vuoden aikana noin 200.000 työntekijää.

Hallitus on säätänyt minimimitoituksia, joilla riittävä henkilöstö pyritään turvaamaan eri palveluissa. Pelkkä päätös ja laki ei riitä. Tarvitaan muita toimia.

Mitoitukset varmasti turvaavat alan työvoiman riittävyyttä. Jos henkilöstöä ei ole riittävästi, osaava väki pakenee keveämpiin töihin. Siksi mitoituksilla on väliä.

Sosiaali- ja terveysministeriön työ poikkihallinnollisessa työryhmässä on tärkeässä roolissa, jotta ratkaisuja löytyy. Itse hahmottelin työvoimakymppiä, jossa on joitain hajatelmia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi.

  1. Me tarvitsemme konkreettisen linjauksen sosiaali-, terveys, - ja opetusalan tulevaisuuden työvoimatarpeesta, alan koulutuksen aloituspaikkamäärien lisäämisestä. NOPEASTI!

  2. Työperäisen maahanmuuton käytänteitä pitää parantaa ja käynnistää osaajapulaaloilla osaavan työvoiman kansallinen rekrytointi täydennys- ja kielikoulutuksineen. Rekrytointeja ei voi jättää yksittäisten toimijoiden varaan. Työhön pitää sitoa ammattikorkeakoulut ja toisen asteen oppilaitokset. Esimerkiksi koulutuksen tarjoaminen ulkomailla ja sitä kautta rekrykanavan avaaminen on kokeilemisen arvoista.

  3. Nyt työssä olevien työntekijöiden jaksamisesta sekä työhyvinvoinnista on pidettävä hyvää huolta. Kartoitettava hyvät käytänteet ja luotava hyvinvointialueille ja kuntiin kannusteet ja mekanismit, joilla niitä hyödynnetään.

  4. Työikäisten mahdollisuuksia kehittää työn ohella omaa osaamistaan tulee parantaa ja jatkuvan oppimisen uudistuksen toimenpiteet tulee toimeenpanna pikaisesti. Suurimman pulan ammatteihin pitää räätälöidä koulutuspolku, joka mahdollistaa aiemmin opitun tehokkaan hyödyntämisen, vähän saman idean mukaisesti kuin aiemmin toteutettu sairaanhoitajien täydennyskoulutus lääkäriksi.

  5. Eläkkeellä olevat ovat erinomaisia työntekijöitä pitkän työkokemuksensa ja osaamisensa ansiosta. Monilla aloilla, kuten terveydenhoidossa, eläkkeellä olevat hoitavat jo merkittävän osan erilaisista sijaisuuksista. Eläkkeelle siirtyneiden osallistumista työelämään tulee kannustaa erilaisin toimenpitein mm. verohelpotuksinja luoda mekanismi, jolla jo eläkkeelle siirtyneet halukkaat voivat helposti osallistua työelämään itselleen sopivalla tavalla.

  6. Kehitetään pätevyysvaatimuksia, työnkuvia ja tehtävänkuvia. Jos työlle ei löydy päteviä tekijöitä on perinteisesti koulutettu työvoimaa. Nyt on kehitettävä mekanismeja, joilla työtehtäviä organisoidaan käytettävissä olevalle työvoimalle - se vaatii pätevyysvaatimusten tarkkaa uudelleen arviointia.

  7. Panostetaan julkisen puolen johtamiskoulutukseen ja esimiestyöhön, työhyvinvointiin, työterveyspalveluihin. Huolehditaan urakehityksen mahdollisuudesta. Vahvistetaan jaksamista edistävää työaikakäytäntöä.

  8. Puretaan esteitä digitalisaation paremmaksi hyödyntämiseksi. Esimerkiksi hoitajamitoitussäädöksissä puuttuu kannusteet digitalisaatioon. Pidetään parempaa huolta omaishoitajista, koska he tekevät tärkeää työtä. Samalla he purkavat vanhustenhoivan määrällistä painetta ja työvoiman tarvetta.

  9. Edistetään työturvallisuutta ja ehkäistään työssä kohdattavaa väkivaltaa.

  10. Palkka ei yksi ole ratkaisu eikä se kuulu poliitikkojen päätäntävaltaan, vaan työmarkkinajärjestöille. Mutta poliitikoille kuuluu palkkauksen resurssit. Hyvinvointialueiden palkkaharmonisaatioon on varattu resurssia, mutta tarvitsemme ohjelman pitkäjänteiseen kilpailukykyisen palkkapolitiikan ja työehtojen luomiseen resurssit. Työn vaativuuden arviointia toimialojen yli ja rohkeaa pohdintaa siitä, millainen kannustinjärjestelmän pitäisi olla, jotta ammattilaisia saadaan sinne, missä heitä kipeimmin tarvitaan.

Tarja Filatov: Me emme anna taloutemme sairastua ”long covidiin”

Velasta on syytä puhua vakavasti. Julkisessa keskustelussa kokoomus ja perussuomalaiset kauhistelevat hallituksen velanottoa. Kokoomus tasapainottaisi taloutta mm. leikkaamalla rajusti työttömiltä ja opiskelijoilta sekä päätyi haukkumaan valtiovarainministeri Saarikkoa, koska hallitus ei ole suostunut heidän leikkauslistoihinsa.

Perussuomalaisten kauhistelu on vailla pohjaa, koska heidän budjettivaihtoehdossaan velan määrä on suunnilleen sama kuin hallituksen esityksessä. Tämä näkyi heidän ryhmäpuheessaan, jossa lähinnä siteerattiin joulun sanomaa, mutta haukuttiin muita.

Osa poliitikoista on sitä mieltä, että velkaantumisella ei ole olleenkaan väliä. Minusta velalla on väliä. Velkaantuminen on saatava kuriin, mutta aikataulu on sopeutettava siten, että se ei vaaranna talouden kasvua. 

Velkarahalla on pelastettu yrityksiä konkursseilta. Velkarahalla on pelastettu ihmishenkiä koronalta. Olisiko tämä pitänyt jättää tekemättä? Se se vasta kalliiksi olisi tullut.

Oppositio synnyttää kuvaa, että Suomi velkaantuu holtittomasti. Ei velkaannu. Nyt käsittelyssä oleva budjetti pienentää alijäämää tämän vuoden 14,4 miljardista vajaaseen seitsemään miljardiin eli se puolittuu. 

Euroopan keskuspankki antoi syksyllä tukiopetusta finanssikriisin opeista ja muistutti talouden äkkijarrutuksen heikentävän elpymistä sekä pahentavan koronan pitkäaikaista vahinkoa. 

Toisin kuin finanssikriisin leikkausten aikaan, nyt on elvytetty ja tuettu vahvasti taloutta. Julkinen velkasuhde kasvoi kahden edellisen kriisin (finanssikriisin ja eurokriisin) seurauksena noin 30%-yksikköä ennen vakautumista, nyt velkasuhde on kasvanut vain 10%-yksikköä. Suomi on suhteellisesti yksi vähiten koronakriisissä velkaantuneista maista. Velkasuhde näyttäisi taittuvan laskuun jo ensi vuonna.

Oppositio hokee, että hallitus vain nostaa verotusta. Faktantarkistus kertoo, että veroasteemme on alhaisempi kuin kokoomuksen ja persujen hallitustaipaleen aikana.

Talous tasapainotetaan vahvistamalla työllisyyttä. Oppositio väittää, että työllisyystoimia ei ole tehty. Tämä on valetta! Mittavat koronatuet ovat olleet historian suurin työllisyysteko. Niin sanottu eläkeputken poisto lisää työllisyyttä 10.000 hengellä ja vahvistaa työvoiman saatavuutta. Pohjoismaisen työvoimallin arvioidaan lisäävän työllisyyttä 9.500-10.000 hengellä, palkkatukiuudistuksen 500-1.000 hengellä. Molemmat auttavat vaikeimmassa asemassa olevia työttömiä. Oppivelvollisuuden työllisyysvaikutus on alussa noin 1.600 henkeä ja pitkällä aikavälillä 15.000 henkeä. Varhaiskasvatusmaksujen  alentamisen arvioidaan lisäävän työllisyyttä 2.500-3.600 hengellä. Tässä muutama esimerkki.

Koronan hillintä on ollut parasta työllisyyspolitiikkaa. Työllisyys on kasvanut koronakuopasta huolimatta. Työllisiä on 110.000 enemmän kuin vuoden 2020 pohjalukemissa ja noin 40.000 enemmän kuin vaalikauden alusta. Luvut ovat marraskuulta tilastokeskuksen trendiluvut. 

Kaikkein suurin vaikutus talouteen ja työllisyyteen on yhä se, miten meille käy koronan kanssa. Siihen voi jokainen meistä vaikuttaa. Otetaan rokotukset, pestään käsiä ja etäisyyttä vieraiden ihmisten kanssa. Tämä ei liene liikaa vaadittu.

Tarja Filatov: Hyvää syntymäpäivää Suomi - olemme sinusta ylpeitä!

Illan pimetessä sytytämme ikkunoihimme kynttilät. Tapa on saanut alkunsa jo 1920-luvulla. Kynttilöiden määräksi vakiintui kaksi. Ajateltiin, että toinen kynttilä symboloi kotia ja toinen isänmaata.

Suomi on hankkinut ja säilyttänyt itsenäisyytensä kovien kamppailujen ja voitettujen vaikeuksien kautta. Nyt itsenäisyytemme juhlapäivänä meillä on mahdollisuus samaistua niihin ja kunnioittaa niitä, jotka ovat toimineet kansamme itsenäisyyden ja yhtenäisyyden puolesta. Suuri kiitos itsenäisyydestämme kuuluu sotiemme veteraaneille.

Itsenäisessä oikeusvaltiossa toteutuu yhtäläinen äänioikeus, demokratia ja parlamentarismi. Maailmassa on valitettavasti edelleen runsaasti itsenäisiä valtioita, jotka eivät ole demokratioita, vaan eriasteisia diktatuureja.

Itsenäisen valtion itsenäiset ihmiset

Itsenäisessä maassa ihmiset ovat itsenäisiä. Kaikilla on vapaus toimia ja ilmaista itseään.
Meillä on vakaa demokraattinen järjestelmä, jonka turvin voimme ylläpitää ja kehittää yhteiskuntaamme. Demokratia on vastuullista vapautta. Kaikkien ihmisten vapaus on mahdollista ainoastaan demokratioissa. Demokratiaa pitää vaalia. Kansalaisten vaikutuskanavia ja osallistumismahdollisuuksia on vahvistettava niin valtakunnallisella, alueellisella kuin paikallisella tasolla.

Paikallistasolla kohtaamme toisemme ja siellä perustarpeemme tulee myös tyydyttää. Jos yksilö ei voi vaikuttaa oman työpaikkansa, lastensa päivähoitopaikan tai koulun asioihin tai oman alueensa hyvinvointipalveluihin, miten ihminen voi uskoa, että globaaliin markkinatalouteen voidaan löytää inhimillisiä rajoitteita.

Ilman demokratiaa ei voi olla oikeusvaltiota eikä hyvinvointivaltiota

Itsenäisyytemme on vaatinut paljon ponnisteluja ja uhrauksia. Historiamme vuoksi itsenäisyys ei ole meille mikään itsestäänselvyys. Itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluvat siniristilippumme juhlallinen lipunnosto, käynnit sankarivainajien haudalla ja juhlajumalanpalvelukset sekä kuntien ja tasavallan presidentin juhlallisuudet.

Suomi on raivannut tiensä maailman hyvinvointiyhteiskuntien joukkoon kovalla työllä. Siellä säilyminen riippuu kyvystämme tuottaa yhteistä hyvää ja hyvinvointia kaikille täällä Suomessa.

Lisäksi kaikki riippuu yhä enemmän kansainvälisistä valmiuksistamme ja kyvystä kohdata maanosamme ja tätä laajempi elämän monimuotoisuus ja toimia sen kanssa vuorovaikutuksessa.

Suomessa koulutus ja oikein mitoitetut sosiaali- ja terveyspalvelut sekä tulonsiirrot ovat investointi ihmisten ja yhteiskuntien hyvinvointiin ja menestykseen.

Ikääntymisen haaste on terveyspalvelujen onnistumista

Sosiaaliturvamme on pääosin teollisen ajan tuote. Se ei aina vastaa nykyisen pirstaleisen työelämän riskitilanteisiin. Sitä on uudistettava, mutta soisin sen säilyvän kohtuuttomilta leikkauksilta.

Palvelujärjestelmämme ovat kovan haasteen edessä. Erityisesti vanhus- ja terveyspalvelut ovat jääneet jälkeen kasvavasta tarpeesta. Olemme väestön ikääntymisen osalta maailman kärkimaita.

Ikääntymisestä puhutaan usein ongelmana. Asiahan on täysin päinvastoin. Olemme onnistuneet! Terveydenhuolto ja muu yhteiskunnan kehitys puutteistaan huolimatta ovat mahdollistaneet eliniän nousun ja auttanut meitä koronakurjuudessa.

Ikäihmiset ovat voimavara, joka tuo yhteiskuntaan kokemusta. Se on osattava käyttää hyväksi. Ikäihmiset eivät ole yhtenäinen ryhmä. Heille ei ole mahdollista tarjota vain yhdenlaista palvelua, vaan monia erilaisia palvelumuotoja. On otettava huomioon, että useimmat ihmiset haluavat säilyttää päävastuun elämästään itsellään ja valita erilaisista palveluista heille sopivat.

Toisaalta on muistettava, että huonompikuntoisten ikäihmisten tarpeet eivät saa jäädä sen harhan jalkoihin, että kaikista vanhuksista on tullut ikinuoria parkettien partaveitsiä.

Suomessa keskustellaan aivan aiheesta arvokkaasta vanhuudesta. Aihe koskettaa meitä kaikkia. Jokainen haluaa elää elämänsä onnellisena ja vanheta arvokkaasti. Jokainen toivoo, että oma läheinen saa nauttia siitä turvallisuudesta ja hoivasta, joka kuuluu jokaiselle ihmiselle.

Huoli ikääntyvien suomalaisten tulevaisuudesta on ymmärrettävä. Jotta voimme jatkossa tarjota läheisillemme laadukasta hoivaa ja apua, on meidän tehtävä muutoksia tapaan, jolla palveluita tarjoamme.

Toimintakyvyn heikkenemisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että omasta kodista on lähdettävä. Jokaisella on oikeus hyvää hoivaan eikä avun hakemisen pidä pelottaa.

Iäkkäillä ihmisillä on oikeus kotiin, kodikkaaseen asuin- ja hoitoympäristöön sekä osallisuuteen silloin, kun hänen toimintakykynsä ja terveydentilansa edellyttää hoitoa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden. Vaikka muita hoivan muotoja kuin ympärivuorokautista hoivaa pitää pitää ensisijaisena, on muistettava, että tarpeen tullen laitoshoivaan on päästävä. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään, ettei saa tarvitsemaansa apua.

Mikä meissä on mennyt rikki?

Yhteiskunnan menestymiselle on tärkeää, että poliittiset päätökset lujittavat sosiaalisia siteitä ja parantavat yhteiskunnan yhteenkuuluvaisuutta. Viime aikoina olen hyvin usein kysynyt itseltäni hiljaa mielessäni, mikä tätä maata vaivaa. Mikä meissä on mennyt rikki?

Olen usein sanonut, että EHKÄ sittenkään suomalaisen yhteiskunnan suurin haaste ei ole talous, vaan sosiaalisen eheyden säilyttäminen. Tänään en enää sano enää ehkä. Olen täysin vakuuttunut siitä, että yhteiskunnallinen koheesion rakentaminen on tärkein haasteemme.

Kyse on maahanmuuton hallinnasta. Työmarkkinapolitiikan hallinnasta, eriarvoistumisen estämisestä, eri ikäisille suunnattujen palvelujen toimivuudesta jne. Jos Suomessa vahvistuu te ja me ajattelu, Suomi muuttuu radikaalisti. On jo osin muuttunut.

Jos työnantajien ja työntekijöiden välillä syventyy ajattelu, että yhteistä pöytää ei enää ole. On vain tiukka vääntö omista eduista, Suomi muuttuu saalistajien kentäksi.

Vain ruoka juoksee

Savannilla sanotaan, että pedon uhatessa ei saa juosta, koska vain ruoka juoksee.

Vaikeina aikoina on tärkeää, että katsomme toisiamme rohkeasti silmiin ja teemme työtä oikeudenmukaisemman ja reilumman Suomen puolesta.

Talouden ahdinko on Suomen savanni. Pedot syövät vain nälkäänsä, entä ihmiset? Työmarkkinariidat eivät ratkea pakottamalla. Ne ratkeava tasapuolisia ja reiluja sopimuksia etsien. Valtion ei kuulu istua työmarkkinaosapuolten kanssa neuvottelemassa työehdoista, mutta valtio voi vaikeuttaa tai edistää noita neuvotteluita omalla panoksellaan. Nyt jos koskaan on tärkeää säilyttää maltti ja muistaa, että on vain yksi yhteinen Suomi. Vastakkaisasettelun kasvattaminen heikentää meitä kaikkia.

Eriarvoisuus on globaalin maailman ykköshaaste. Eriarvoisuus synnyttää kriisejä, se synnyttää muuttoliikkeitä, se haastaa vakaitakin yhteiskuntia. Suomessa eriarvoisuuden ehkäiseminen ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat olleet yhteiskuntapolitiikan yhteisiä tavoitteita.

Tasa-arvo mahdollistaa täyteen potentiaaliin kasvamisen

Tasa-arvo ei ole hyväntekeväisyyttä. Se mahdollistaa jokaisen voimavarojen käytön täysimääräisesti yksilön itsensä ja koko yhteiskunnan hyväksi.

Yhteiskunnallisten asioiden yksilöllistäminen julkisessa keskustelussa on ollut muotia. Työttömyys ei enää johdukaan yhteiskunnan ja talouden rakenteista vaan työttömien työhaluttomuudesta.

Liian usein väitetään, että on vain itsestä kiinni, pärjääkö elämässä. Onko? Voimme toki itse vaikuttaa paljon, mutta tuskin kukaan valitsee itse vammautumista, sairastumista, irtisanomista jne.

Hyvinvointivaltion idea on, että me kaikki osallistumme kustannusten maksamiseen ja me kaikki hyödymme silloin kun apua tarvitsemme. Siksi on tärkeää kitkeä harmaata taloutta, estää veroparatiisiyhtiöiden toimintaa ja vapaamatkustajuutta.

Suomessa on vallinnut yhteinen näkemys siitä, että kannamme yhdessä laajaa sosiaalista vastuuta. Hyvinvointivaltion verotus, tulonjakopolitiikka, sosiaaliturva ja palvelut ovat yhdessä toimineet liisterinä, jossa olemme kaikki kiinni.

Yksinäisyyttä ei voi poistaa lainsäädännöllä

Monet uudet yhteiskunnalliset haasteet liittyvät yhä useammin koko yhteiskunnan kulttuuriseen muutokseen. Perinteiset yhteisölliset siteet ovat ohenemassa ja tämä tuottaa ihmisille uudenlaisia riskejä. Riskejä joista on vaikea selviytyä yksin tai edes hyvinvointiyhteiskunnan tukitoimien avulla.

Esimerkiksi yksinäisyyttä ei voi poistaa rahalla eikä lainsäädännöllä. Paljon on kiinni siitä, miten me ihmisinä kohtelemme toinen toisiamme. Yhteisöllisyys syntyy, kun ihmisillä on aikaa toisilleen ja he ovat aidosti läsnä. Jaksaakseen olla läsnä, ihminen tarvitsee myös pysyvyyttä ja turvallisuutta. Läsnäolon ja ajan vaatimus on ulotettava koko yhteiskuntaan.

On tärkeää, että talous-, työllisyys- ja veropolitiikka sekä muu hyvinvointipolitiikkaa ehkäisee köyhyyttä ja syrjäytymistä. On tärkeää, että poliittiset päätökset lujittavat sosiaalisia sopimuksia ja parantavat yhteiskunnan koheesiota.

Globaalin talouden hedelmät eivät meillä tai muuallakaan automaattisesti jakaudu tasan. Ei ole oikein, että riskit kasautuvat eri ihmisille kuin voitot. Globaalissa maailmassa tarvitsemme uudenlaista tasa-arvotyötä ja tulojen jakoa.

Jokaisen kuuluu olla turvassa

Oleellinen kysymys on ihmisten turvallisuudentunne. Kenenkään ei pitäisi pelätä oman turvallisuutensa vuoksi. Jos väkivaltaisuuksia tai rikoksia tapahtuu, ne on käsiteltävä oikeusvaltion keinoin ja syylliseksi todetut on rangaistava, olipa kyse kenestä tahansa.

Me suomalaiset olemme rakentaneet hyvinvointiyhteiskuntaa haaveenamme tasa-arvoisampi Suomi. Olemme luoneet monia merkittäviä uudistuksia maahamme.

Yksi tärkeimmistä tasa-arvoa lisäävistä ja Suomen menestymiseen johtavista uudistuksista on varmasti ollut yleinen oppivelvollisuus ja koulutuksen mahdollistaminen kaikille. Laaja koulutus loi pohjan kilpailukyvyllemme ja Suomen taloudelliselle menestykselle. Nyt laajennettu oppivelvollisuus tekee tätä.

Suomen tulevaisuus on lapsissamme. Siksi olisi syytä kiinnittää erityisesti huomiota lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin haasteisiin. Vaikka maailman mittakaavassa katsottuna olemme vauras maa, on Suomessa köyhyyttä. Pienituloisuus koskettaa etenkin lapsiperheitä. Laadukkaat palvelut lisäävät tasa-arvoa, ehkäisevät ongelmien syntymistä ja estävät syrjäytymistä.

Maailma on monimutkaistunut. Edessä oleviin haasteisiin ei ole yksiselitteisiä vastauksia. Yksi on kuitenkin varmaa - olemme edellisille sukupolville velkaa sen, että teemme kaikkemme rakentaaksemme Suomea, joka kestää ja joka on hyvä elää tuleville sukupolville. Minä uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua tässä.

Paljon onnea Suomi! Olemme sinusta iloisia, totesi ystäväni esikoululaispoika kuullessaan lähestyvästä itsenäisyyspäivästä. Näillä sanoilla haluan onnitella kaikkia itsenäisen Suomen kansalaisia. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tarja Filatov: Jokaisella on oikeus kasvaa täyteen potentiaaliinsa - Hyvää kansainvälistä vammaisten päivää

YK:n maailman vammaisten päivä vaipuu iltaan. Tänään vietetään vammaisten ihmisten ja vammaisten oikeuksien päivää. On tärkeää, että jokainen ihminen tulee nähdyksi omana itsenään ja vahvuuksiensa kautta. Meidän jokaisen identiteetti muodostuu monista palasista. Vammaisen ihmisen kohdalla vamma on vain yksi osa häntä ja on tärkeää, että ihminen nähdään kokonaisena, ei vamman kautta.

Vammaisuus ei ole vain lääketieteellinen kysymys. Se on yhteiskunnallinen kysymys.

Suomi on ratifioinut YK:n vammaisten oikeuksia koskevan sopimuksen. Sopimuksella vahvistetaan kaikkien ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kuuluminen vammaisille henkilöille. Heille taataan mahdollisuus nauttia näistä oikeuksista ja vapauksista täysimääräisesti ilman syrjintää.

Jotta oikeudet toteutuvat ihmisten arjessa vammaisuuden perusteella tapahtuvan syrjinnän kielto sekä yhdenvertaisen kohtelu ovat avainasemassa.

Vammaisuuteen voi liittyä stereotypioita, yleistyksiä ja väärää tietoa. Siksi on tärkeää, että kukaan ei joudu marginaaliin vammansa vuoksi, vaan osaamme puuttua syrjintään. Osaamme antaa tarvittavaa tukea, jotta jokainen voi kasvaa täyteen potentiaaliinsa.

Vammaisten ihmisten asema on parantunut palveluiden kehittymisen myötä. Yhteiskunnastamme on esteettömämpi ja saavutettavampi. Silti meillä on paljon tekemistä aidon yhdenvertaisuuden saavuttamisessa. Vammaiset kohtaavat jokapäiväisessä elämässä useita syrjiviä käytäntöjä sekä sosiaalista ja taloudellista eriarvoisuutta. Esimerkiksi vammaiset naiset kokevat väkivaltaa moninkertaisesti verrattuna vammattomiin.

Tulevien hyvinvointialueiden palveluissa on osattava ottaa vammaisen ihmisten tarpeet paremmin huomioon. Ei saa olla niin, että vammainen joutuu taistelemaan jatkuvasti saadakseen hänelle kuuluvat palvelut.

Suomessa on paljon rakenteellisia esteitä, jotka vaikuttavat vammaisten henkilöiden työllistymiseen. Vaikkapa sosiaaliturvassa ajatellaan usein, että vammaiset ihmiset ovat työmarkkinoiden ulkopuolisia.

Suomessa panostetaan vammaisten ihmisten koulutukseen paljon, mutta töitä hakiessaan vammainen ihminen jää liiaksi yksin. Työikäisiä vammaisia ihmisiä  on 165 000. Heistä on tällä hetkellä työelämässä 25 000–30 000. Jätämme ison osan ihmisten osaamista ja työpanosta käyttämättä. Tuhlaamme ihmisiä. 

Työelämän syrjimättömyyttä on edistettävä ja ennakkoluuloista päästävä eroon. Tukimuotoja ja mukauttamista on vahvistettava. Meillä ajatellaan usein, että ihmistä on mukautettava tarjolla olevan työn tarpeisiin. Yhä tärkeämpää on oppia mukauttamaan työtehtäviä ihmisten tarpeisiin. 

Maailman yli miljardi vammaista henkilöä muodostavat yhden eniten syrjäytyneistä ryhmistä. Vammaisten henkilöiden elämää ja kehitystä vaikeuttaa suuri määrä fyysisiä, oikeudellisia ja sosiaalisia esteitä. Nykyisin vain noin 45 maassa on erityisesti vammaisia henkilöitä koskevaa lainsäädäntöä.

Tarja Filatov: Yrittäjien oikeutta saada työmarkkinatukea jatkettava

Pahentuneen koronatilanteen ja etätyösuositusten vuoksi on syytä pikaisesti jatkaa yrittäjien helpotettua pääsyä työmarkkinatuen piiriin.

Yrittäjällä on ollut koronan vuoksi väliaikaisesti oikeus Kelan maksamaan työmarkkinatukeen, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai tulot ovat vähentyneet koronaepidemian vuoksi.

Alkuvuonna 2021 arviolta noin 30 000 eri henkilöä on saanut työ- ja elinkeinotoimistolta työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän työmarkkinatuesta. Kansaneläkelaitoksen tietojen mukaan alkuvuonna 2021 yrittäjien työmarkkinatuen saajia on ollut keskimäärin noin 22 500 henkilöä kuukaudessa.

Jos tuen saajien määrä olisi samalla tasolla jatkossa, niin uudistuksen kustannusvaikutus on hieman alle 50 miljoonaa euroa kolmessa kuukaudessa. Kustannuksiin vaikuttaa se, kuinka paljon tuen saajia on ja kuinka paljon yritystuloa heille kertyy.

Yrittäjien työmarkkinatuesta aiheutuvien kustannusten arviointi on vaikeaa. Jos yrittäjä päätyy lopettamaan koko yritystoiminnan, hänellä voisi tällä perusteella olla oikeus työttömyysetuuteen työttömyysturvalain toistaiseksi voimassa olevien säännösten perusteella. Tässä vaihtoehdossa työttömyydestä aiheutuvat kustannukset olisivat suurempia ja yritystoiminnan käynnistäminen myöhemmin voi olla hankalampaa, mikä voisi osaltaan pitkittää työttömyyttä.

Poikkeusaikana tukea on voinut saada yritysmuodosta riippumatta eikä yritystoimintaa ole tarvinnut lopettaa. Nyt erityissäännös on päättymässä. Jatkossa yrittäjällä ei ole oikeutta työmarkkinatukeen, jos yritystoiminta on edelleen käynnissä.

Hallitus päätti koronajouston lopettamisesta tilanteessa, jossa epidemia näytti hellittävän. Nyt tilanne on toinen. On syytä käynnistää pikaisesti valmistelu poikkeuksen jatkamisesta, jotta koronan kurittamat yksinyrittäjät eivät joudu kohtuuttomaan tilanteeseen. Koronajousto on auttanut monia yksinyrittäjiä vaikean ajan yli.

Jos jousto loppuu, moni pienillä tuloilla elävä yrittäjä joutuu lopettamaan yrityksensä saadakseen työmarkkinatukea, koska muuta vaihtoehtoa toimeentulolle ei ole. Tämä ei ole viisasta, jos yrittäjä normaalioloissa pystyy elättämään itsensä.

Tarja Filatov: Naisen paikka on elossa

Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Korona on lisännyt naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Väkivalta näkyy auttavien puhelinten ruuhkautumisena ja poliisille tehtyjen kotihälytysten määrässä.

Maailmassa joka kymmenes minuutti nainen kuolee väkivaltaan läheisensä käsissä, vaikka juuri läheisten ihmisten kanssa pitäisi olla turvassa.

Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Yli 15-vuotiaista naisista ja tytöistä 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Joka kolmannessa tapauksessa tekijä on uhrin nykyinen tai entinen kumppani. Vuonna 2019 raiskauksia ilmoitettiin 1477, mikä on 6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Lähisuhdeväkivaltarikosten määrä kasvoi 7 prosenttia 10600 tapaukseen.

Rikosten uhreista 77 prosenttia oli naisia.

Ikävä kyllä vammaisten naisten kokema väkivalta on vielä yleisempää kuin naisten keskimäärin kokema väkivalta. Läheskään kaikkea lähisuhdeväkivaltaa ei ilmoiteta viranomaisille.

Suomessa lähisuhdeväkivallan uhriksi joutuu useimmiten nainen. Kodin ja läheisten pitäisi olla turva, ei uhka. Naisten ja miesten väkivaltakokemukset ovat erilaisia. Miehet kokevat yleisimmin väkivaltaa julkisilla tai puolijulkisilla paikoilla. Naiset kotona ja työpaikalla. Naisten kokema väkivalta on useammin parisuhdeväkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa.

Väkivalta on muutakin kuin lyömistä. Väkivalta voi olla fyysistä, henkistä, taloudellista tai seksuaalista. Naisiin kohdistuvan väkivallan muotoja ovat hyväksikäyttö ihmiskaupassa ja prostituutiossa, tyttöjen sukupuolielinten silpominen sekä niin kutsutut perheen ”kunniaan” liittyvät pahoinpitelyt ja murhat.

Naisiin kohdistuvassa väkivallassa on kyse vallasta. Se kertoo sukupuolten valtasuhteista yhteiskunnassa.

Istanbulin sopimus on yksi keino ehkäistä väkivaltaa. Se on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Suomessa sopimusta sovelletaan lähisuhdeväkivallasta kärsiviin poikiin ja miehiin.

Sopimus edellyttää, että ehkäisemme ja poistamme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä perheväkivaltaa. Suojelemme väkivallan uhreja ja tarjoamme heille tukipalveluita kuten turvakotien apua ja auttavan puhelimen palvelua. Asetamme väkivallan tekijät vastuuseen teoistaan. Edistämme sukupuolten tasa-arvoa ja viranomaisten ja järjestöjen yhteistyötä väkivallan kitkemisessä.

Tänään on YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Oranssi on UN Womenin väkivallan vastaisen kampanjoinnin väri.

Tarja Filatov: Yksikin tapaus on liikaa

Vammaiset ihmiset kokevat syrjintää monella elämän osa-alueella. Iso osa syrjinnästä on yhteiskunnan rakenteissa. Ympäristömme ei ole esteetön ja lainsäädäntö on kirjoitettu vammattomien ihmisten näkökulmasta. Se ei aina huomioi ihmisen erityistarpeita.

Meillä on yhteinen vastuu siitä, että kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevien ihmisten palvelu ja kohtelu on inhimillistä. Kyse on lainsäädännön kehittämisestä, palvelujen saatavuuden ja laadun turvaamisesta sekä jokaisen meidän asenteistamme ja tavasta kohdata arvostavasti toisia ihmisiä.

Ylen MOT-ohjelma nosti esiin järkyttävän tapauksen, jossa hoitotyön rajoittamistoimenpiteet ovat olleet epäinhimillisiä, ihmisarvoa alentavia ja laittomia. Tapauksesta on seurannut oikeusprosesseja ja tehostettua valvontaa. Hoiva on pääosin hyvää ja työntekijät tekevät osaavaa sitoutunutta työtä, mutta yksikin tapaus on liikaa. 

Kehitysvammaisten kohtaama vaativan hoidon rajoitustoiminta puhuttaa. Valviran selvityksien mukaan rajoitustoimet eivät ole yksiköissä lisääntyneet eikä niitä käytetä enemmän kuin aiemmin, mutta pystymme tunnistamaan ne paremmin. Jos asumisyksikön koko on yli seitsemän asukasta, rajoitustoimia esiintyy enemmän.

Laissa on tarkkaan määritelty, missä, milloin ja mitä rajoitustoimia saa käyttää. Rajoitusten on oltava oikeasuhteisia tilanteeseen nähden. Ne pitää toteuttaa ihmisarvoa kunnioittaen ja vain niin laajasti kuin on välttämätöntä asiakkaan tai toisten henkilöiden turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi. Rajoittamiseen käytettävien välineiden täytyy olla terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain mukaisia. 

Palveluntuottajalla on vastuu palveluiden laadusta ja turvallisuudesta. Ensisijainen valvontavastuu on kunnalla. Kunnan tehtävä on vastata siitä, että asiakas saa yksilöllisen palvelutarpeen mukaisen palvelun.

Kunnan tulee valvoa omaa tuotantoaan ja yksityisten palveluiden tuottamaa palvelua. Henkilökunnalla on velvollisuus ilmoittaa viipymättä havaitsemistaan epäkohdista. Jos työnantaja ei korjaa tilannetta, tulee työntekijän epäkohdasta ilmoittaa aville.

Järkyttävän uutisen esimerkkitapaus Hämeenlinnasta on käsittääkseni vuosilta 2017-19. Ja siihen puututtiin. Tuomioita on langetettu, mutta osa prosesseista on vielä kesken. 

Yle on kertonut viime vuosina useista valvonnassa paljastuneista ongelmista liittyen lastensuojeluun, vammaisten palveluihin ja vanhusten hoivaan. Valvontaraportit paljastavat, että usein ongelmat kiistetään ja että palveluntarjoajat eivät tee luvattuja muutoksia.

Tässä taustalla on rakenteellisia ongelmia. Yritysten voittoja pyritään maksimoimaan epäeettisin, jopa laittomin keinoin. Taustalla on resurssipulaa. Kyse ei ole yksin rahasta, vaan henkilökunnan saatavuudesta ja osaamisesta. 

Noilla rakenteilla on syytä kysyä, onko kunnilla, jatkossa hyvinvointialueilla, valtiolla ja viranomaisilla riittäviä keinoja puuttua väärinkäytöksiin?

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan uutta lakia valvonnasta. Ajatus on, että uuteen lakiin koottaisiin säännökset valtion tai hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajan toimintaedellytyksistä, rekisteröinnistä ja valvonnasta. Laki koskee julkisia palvelunjärjestäjiä ja palveluntuottajia sekä yksityisiä palveluntuottajia. 

Lisäksi on valmisteilla laki terveydenhuollon henkilökunnan ilmoitusvelvollisuudesta, jos hän tehtävissään huomaa tai saa tietoonsa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan asiakkaan palvelussa. Sosiaalihuoltolaissa tästä jo säädetään.

Lain valmistelussa arvioidaan, tarvitaanko palveluntuottajalle velvollisuus tarkistaa rikosrekisteriote iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden kanssa työskenteleviltä. Nykyisin rikosrekisteriotteen tarkistaminen on mahdollista lasten kanssa työskentelevien kohdalla. Olen itse ministeriaikanani ollut aikanani tuota lakia rakentamassa ja tiedän, että se ei yksin tuo turvaa, mutta on apuna.

Tarja Filatov: Kulttuuri elvyttää

TNL, me olemme sinusta ylpeitä!

Viikonloppuna Työväen Näyttämöiden Liitto TNL juhli 100-vuotissyntymäpäiväänsä tai oikeammin sata vuotta ja kirotun koronan kurittamat rapiat päälle.

Varsinainen 100-vuotisjuhla, kuten niin monet muut kulttuuri- ja taidetapahtumat, peruuntuivat koronasulkujen vuoksi.

Kulttuuriväki kantoi vastuunsa ja tapahtumat sulkivat ovensa solidaarisesti, jotta Suomi selviäisi ja selvisimmehän me. Ja selviämme vielä tästä lopusta.

Korona pakotti perumaan TNL:n monen ihmisen työpanosta vaatineet juhlat, mutta TNL:n historiaa se ei kykene peruuttamaan. Päinvastoin.

Kun työväenteatterit syntyivät Suomeen, ne eivät pönkittäneet hallitsijoiden valtaa eivätkä pyrkineet tuottamaan liikevoittoa hinnalla millä hyvänsä.

Omat teatterit antoivat työväenliikkeelle mahdollisuuden käsitellä itselle tärkeitä asioita. Tässä ajassa tuo yli sata vuotta vanha ajatus on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Meillä on yhä tarve käsitellä aikamme kipeitä ilmiöitä. Paljastaa epäoikeudenmukaisuuksia, pohtia, parantaa, koskettaa, vaikuttaa jne.

Teatteri kehittyi Suomessa 1860-luvulla. Teatterin alkupolku oli kansansivistyksellinen. Mutta piippuhyllyillä istuva työkansa ei tuntenut ohjelmistoa omakseen, vaan rakensi oman teatteriverkostonsa työväentalojen juhlasaleihin.

Näissä esityksissä työväki pääsi päärooliin ja saattoi puuttua omaa elämäänsä koskeviin yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Pohtia sitä, mikä pitää korjata ja miten.

Työväenteatteri kukoisti aina 1950-luvulle asti. Sen jälkeen se sulautui maan teatterikenttään ja pienissäkin kaupungeissa työväenteattereista tuli kaupunginteattereita.

Ihan näin yksiviivainen työväenteatterin historia ei ole. Siihen mahtuu sisällissotaa, Lapuan liikettä, maailmansotaa, talouden lamoja ja nousuja. Riitoja ja rakkauksia. Elokuvan tuloa ja teknologian kehitystä. Palanen Suomen historiaa.

Alkuvaiheessa työväen teatterit olivat hajallaan, välillä nousten ja taantuen, joskus umpikujaan päätyen. Työväen Näyttämöiden Liitto kokosi joukot ja yhtenäisti käytäntöjä. 1920 perustettu liitto irtaantui suorasta kytköksestä poliittisiin puolueisiin ja korosti taiteellisen tason nostamista. Sisaruus työväenliikkeeseen ei kadonnut.

Sataan vuoteen mahtuu paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita, huikeita taiteellisia saavutuksia, yhteiskunnallista uudistumishenkeä ja paremman ihmisen ja paremman maailman rakentamista. Harrastajien ja ammattilaisten yhteistyötä. Henkilökohtaista ja yhteiskunnallista.

Oikeastaan on aika dramaattista, että 100-vuotisjuhlaa vietetään koronan varjostamassa ajassa.

(Puheenjohtaja Tarja Filatov puhui TNL:n 100-vuotisjuhlassa Kotkassa)

Tarja Filatov: Kohti pohjoismaista työllisyyttä vahvemmilla työllisyyspalveluilla

Olen usein sanonut, että Ladan hinnalla ei saa Mersua. Ei edes työvoimapalveluissa.

Suomessa on liian usein asetettu tiukkoja velvoitteita työttömille, mutta valtiovallan velvoitteet suhteessa työnhakijaan ovat olleet ohuempia resurssipulan vuoksi. Sujuvaan tangoon tarvitaan kuitenkin kaksi.

Suomessa on haikailtu Tanskan ja Ruotsin työllisyysastetta, mutta ei olla oltu valmiita riittäviin panostuksiin työttömien auttamiseksi työhön.

Tanskassa on saatu tutkitusti hyviä tuloksia säännöllisillä työvoimavirkailijoiden tapaamisilla. Maassa toteutettiin kokeilu, jossa työttömiä velvoitettiin tapaamisiin viikon, kahden välein. Tapaamiset nostivat kohderyhmän työllistymistä neljällä prosentilla.

Naisten kohdalla vaikutus oli nopeampi kuin miesten, mutta pitkällä tähtäimellä tapaamiset paransivat enemmän miesten työllistymistä. Henkilökohtainen tapaaminen tuotti parempaa tulosta kuin ryhmätapaamiset.

Haasteellisesti työllistyvien palvelussa oleellista on räätälöinti sekä henkilökohtainen palvelu ja tuki. Tätä haetaan kuntakokeiluilla.

Vaikeimman työttömyyden hoidossa moniammatillisuus sekä yhteys sosiaali- ja terveystoimeen on välttämätöntä. Toisaalta työvoiman kapeikkoaloilla tarvitaan moniammatillisuutta sekä yhteistä palvelukonseptia oppilaitosten ja koulutusorganisaatioiden työnantajien kanssa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä kuntien vastuulta hyvinvointialueille ja ammatillisen työvoimakoulutuksen hankinnan siirryttyä työhallinnosta pois, on oltava tarkkana, että yhteys näihin palveluihin on tiivis.

Tanskassa henkilöstöresurssit ovat moninkertaiset Suomen työvoimavirkailijoihin nähden. Lisäksi Tanska käyttää aktiiviseen työvoimapolitiikkaan vuosittain summan, joka vastaa noin kahden prosentin osuutta maan bruttokansantuotteesta. Suomessa vastaava summa on noin yksi prosentti. Luvut ovat ennen koronaa olevalta ajalta ja kuvaavat suuruusluokkaa.

Henkilökohtaisten kontaktien laatu ja palvelupolkujen rakentaminen on riippuvaista työvoimaneuvojien määrästä sekä palveluihin käytettävistä resursseista. Pohjoismaisen työvoimapalvelumallin perusperiaate on, että työnhakijaa ei jätetä yksin. Se, että työttömyyden alkuun kiinnitetään enemmän huomiota.

Työnhakijan mahdollisuudet vaikuttaa omaan työnhakuunsa kasvavat. Jatkossa työnhakija voi lähtökohtaisesti päättää itse, mitä työmahdollisuuksia hän hakee ja milloin. Työnhakuvelvoite suhteutetaan työnhakijan edellytyksiin. Jos henkilöllä on vaikeuksia hakea työtä ja työllistyä, nopeutuu hänen pääsynsä palveluihin.

Parempaa työllistymistä tavoitellaan työnhakua tukevilla tapaamisilla. Tapaamisia järjestetään työnhaun alkuvaiheessa kahden viikon välein.

Työttömän kanssa sovitaan alussa työnhakua tukevista palveluista ja kirjataan ylös haettavien työmahdollisuuksien määrä. Työllistymissuunnitelma ei ole uusi asia, mutta laatua suunnitelmiin tavoitellaan lisäresursseilla.

Perussääntö on, että työnhakija hakee neljää työpaikkaa kuussa. Määrästä voidaan poiketa, jos työkyvyssä on rajoitteita. Keneltäkään ei edellytetä sellaista, mihin hänen voimavaransa eivät riitä.

Pohjoismaisessa työvoimapalvelumallissa lisätään TE-palvelujen resursseja 70 miljoonalla eurolla vuodessa.

Tämä merkitsee asiakaspalvelun vahvistamista noin 1 200 asiantuntijalla. Vuoden 2019 resursseihin verrattuna lisäys on noin 40 prosenttia. Tällä panostuksella työvoimavirkailijat pystyvät henkilökohtaisempaan ja parempaan palveluun.